Wat zijn de gevolgen van studievertraging?

Soms lukt het door omstandigheden niet om binnen een bepaalde tijd af te studeren. Heel vervelend natuurlijk want zo kun je misschien minder snel aan een tweede studie beginnen, aan het werk gaan of die verre reis maken. Daarnaast kan het met de huidige regels ook veel extra geld kosten. Wij zetten de gevolgen van studievertraging op een rij.

Veel studenten die een HBO en WO volgen hebben studievertraging. Dus maak je niet meteen zorgen, je bent heus niet de enige. De meeste oorzaken van studievertraging zijn het volgen van een langere stageperiode, het doen van een bestuursjaar of het nemen van een tussenjaar. Helaas heb je om deze redenen vertraging opgelopen maar gelukkig heb je hier waarschijnlijk wel veel aan gehad voor je persoonlijke ontwikkeling. Dan is een half jaartje of een jaar studievertraging niet zo erg. Je betaalt dan één keer extra het wettelijke collegegeld maar verder heb je waarschijnlijk verder geen kosten.

Een andere veel voorkomende reden voor studievertraging is te weinig inzet. Leef je meer in de kroeg dan in de collegebanken en heb je dit collegejaar nog geen boek open geslagen? Dan is de kans groot dat je de tentamens niet zult halen. De vertraging van je studie heb je in dit geval helemaal aan jezelf te danken. Zonde!

Enkele gevolgen van studievertraging:

Stel: je volgt een bachelor studie van 4 jaar en doet hier meer dan 7 jaar over.

  • Na het 5e collegejaar heb je geen recht meer op een studentenreisproduct. Je moet dan al je reisjes naar school of naar je ouders zelf betalen.
  • Onnodig veel collegegeld betalen. Drie keer extra het wettelijke collegegeld (ongeveer 6.100 euro)
  • Als je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, heb je hier na het vierde collegejaar geen recht meer op. Na dit jaar zul je moeten lenen bij DUO.

Wat te doen bij studievertraging?

Allereerst kun je aankloppen bij de studieloopbaanbegeleider of coach. Zij zijn er voor om te helpen als het even iets minder gaat met je studie. Als er serieuze omstandigheden zijn waardoor je studievertraging hebt opgelopen, is dit zeer belangrijk om te vermelden. Wellicht kan deze persoon je dan nog beter helpen. Ten tweede moet je niet bij de pakken neer gaan zitten. Daar schiet je namelijk niks mee op. Het is belangrijk dat je een diploma haalt dus kun je dat beter maar zo snel mogelijk doen toch?

Wist je dat het mogelijk is om per vak te betalen en niet meer per collegejaar? Bekijk hier het hele artikel.

1 gedachte over “Wat zijn de gevolgen van studievertraging?”

  1. Na het het hoeveelste studiejaar wordt het collegegeld verhoogt? Die informatie lijkt te missen in dit artikel. Lijkt me een goede toevoeging. Verder een goed artikel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap