6 tips voor de verkoop op Marktplaats

Als het einde van de maand weer inzicht is, kun je wel een extraatje gebruiken. Kijk eens op je kamer of bij je ouders thuis of zij nog waardevolle spullen hebben liggen die niet meer gebruikt worden. Deze kun je vervolgens gebruiken voor de verkoop op Marktplaats! Maar hoe doe je dit snel en effectief? Wij geven je aantal handige tips!

Als student verkopen op Marktplaats

Een goede titel voor verkoop op Marktplaats

Ten eerste is het belangrijk om een goede titel te bedenken. Het is handig om verschillende synoniemen in de titel te verwerken. Hierdoor wordt jouw advertentie beter gevonden en ook Google pikt deze er dan sneller uit wanneer iemand in de zoekmachine zoekt. Als je bijvoorbeeld een studieboek verkoopt, kun je de naam van het boek, het jaartal en de schrijver noemen.

De juiste categorie op Marktplaats

Kiest de juiste categorie voor je advertentie. Niet alle categorieën worden namelijk even veel bekeken. Probeer daarom het product in zoveel mogelijk categorieën te plaatsen. Hierdoor wordt de advertentie ook weer meer gevonden en bekeken. Een andere mogelijkheid is om voor iedere categorie een andere advertentie te maken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je betaald voor een hogere positie in Marktplaats. Per categorie kan de ene advertentie beter lopen dan in de andere.

Gebruik duidelijke foto’s 

Tegenwoordig heeft iedere student een smartphone met een goede camera tot zijn beschikking. Je zou denken “dat kan toch niet mis gaan?”. Nou wel dus. Je ziet nog regelmatig advertenties op Marktplaats met slechte of onduidelijke foto’s. Terwijl het  toevoegen van foto’s het belangrijkste onderdeel van je advertentie is. Op basis van (goede) foto’s beslissen mensen wat ze het product waard vinden en of ze het uiteindelijk willen kopen. Door goede foto’s voorkom je ook achteraf gezeur ‘dit was niet op de foto’s te zien’. Tip: voeg altijd minimaal 3 foto’s toe om een goede indicatie van de kwaliteit te geven.

verkoop op marktplaats

Schrijf een top advertentie

Probeer een zo goed mogelijke advertentie te schrijven. Hoe duidelijker en gedetailleerde de advertentie, hoe meer mensen je zult aanspreken. Tijdens het schrijven van de advertentie kun je ook rekening houden met het product en het type kopers die geïnterneerd kunnen zijn. Gaat het om leuke broek? Dan kun iets vertellen over de pasvorm en de stof. Maar als je bijvoorbeeld gereedschap verkoopt, dan zijn de formaten voldoende in een omschrijving.

Het is aan te raden om geen informatie over het product te verzwijgen. Zitten er wat kleine krasjes op die oude laptop? Vermeld dit altijd netjes. Anders loop je de kans dat de koper achteraf zijn geld terug wil.

De juiste vraagprijs

Je kunt er voor kiezen om een vraagprijs of een minimumbedrag te noemen. Een voordeel daarvan is dat je minder snel onzin biedingen ontvangt. Zorg ervoor dat het wel een realistisch bedrag is, anders bestaat de kans dat het bedrag mensen afschrikt. Bekijk bij andere kopers wat zij voor een soortgelijk product vragen. Dit kun je al leidraad nemen voor het bepalen van de vraagprijs. Ook kun je net iets onder de ‘marktprijs’ gaan zitten, waardoor de kans groter is dat je het product sneller verkoopt. Als je geen haast hebt met de verkoop, kun je er ook iets boven gaan zitten.

En wachten maar

En nu is het wachten op goede biedingen. Als je een bod ontvangt, kun je het beste direct reageren. De bieder heeft hierdoor het gevoel dat hij serieus genomen wordt. Als het bod wat aan de lage kant is, kun je vragen om een nieuw bod of een ander voorstel doen. Als je door hebt dat de bieder jouw product erg graag wil hebben, is hij bereid meer te betalen en kun je een hoge prijs vragen. Heb je na een week nog geen reacties ontvangen? Dan kun je de advertentie verwijderen en er opnieuw opzetten. Je komt dan weer bovenaan in de zoekresultaten te staan.

Een laatste tip: heb je meerdere advertenties op Marktplaats staan? Dan kun je daar naar verwijzen onderin al je advertenties! Een beetje extra reclame maken voor je eigen producten is nooit verkeerd toch?!

Kopen op Marktplaats

Naast verkopen op Markplaats kun je er natuurlijk ook zelf kopen! Wij geven een paar slimme tips:

  • Goedkoop is bijna altijd duurkoop. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld een wel hele goedkope MacBook Pro voorbij ziet komen.
  • Bied serieus. Iedereen op Marktplaats wil reëel beloond worden. Het is zonde van je tijd als je alleen maar onzin biedingen doet.
  • Als je een snelle vraag hebt kun je natuurlijk mailen maar bellen is sneller! Naast het antwoord heb je vaak ook al een beter beeld van de verkoper.

Lees ook: Bijverdienen met Etsy

1 gedachte over “6 tips voor de verkoop op Marktplaats”

  1. wat ik gemerkt heb is dat het ook handig is als je nog de doos of verpakking van een artikel hebt en bijvoorbeeld de handleiding en losse onderdelen als kabels. die ook op een foto zetten en alles zo schoon en mooi mogelijk presenteren. alleen al door dit te doen kun je meer voor je producten vragen en krijgen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap