Een klassieker onder studenten is Pasta Pesto! Gelukkig is deze groene (of rode) smaakmaker zeer divers waardoor er nog veel meerdere lekkere recepten met pesto zijn! Wij hebben er een paar voor je op een rij gezet! Smullen gegarandeerd!
5 makkelijke recepten met pesto
1. De klassieker
De klassieke pasta pesto is lekker en super snel klaar. Voor twee personen heb je maar een paar ingrediënten nodig:
- 1 potje basic groene pesto (€ 0,94)
- 500 gram pasta (kan elk soort zijn) (€ 0,99)
- Strooikaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas) (€ 1,70)
- Peper & zout
- Voeg eventueel kipfilet toe (€ 3,00)
Totaal: € 6,70 / 2 = € 3,35 per persoon
Bereiding: Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Wanneer de pasta gaar is, giet je deze af en roer je de pesto er doorheen. Voeg vervolgens wat peper en zout toe en strooi wat kaas over de pasta. Wil je de versie met kip maken? Bak in een aparte pan de kip in stukjes gaar (met wat peper) en roer deze vervolgens door de pasta heen.
2. Pesto zalm
Dit recept lijkt op de klassieke pasta pesto maar smaak net eventjes anders. Dat komt door zalm die je toegevoegd wordt. Voor twee personen heb je nodig:
- Twee stukjes zalm uit de diepvries (€ 4,60)
- Twee handjes sperziebonen uit de diepvries (€ 0,40)
- 300 gram basic penne (€ 0,60)
- 50 gram strooikaas (bijvoorbeeld Parmezaanse kaas) (€ 1,70)
- Potje groene basic pesto (€ 0,94)
- Eventueel dille toevoegen
Totaal: € 8,25 / 2 = € 4,13 per persoon
Bereiding: Zet een pan water op en kook 300 gram penne. Als deze beetgaar is, kun je de pasta even omspoelen met koud water. Op deze manier wordt het niet plakkerig. Kook in een andere pan de sperziebonen in een paar minuten gaar. In een bakpan kun je tegelijkertijd de stukjes zalm in een eetlepel olijfolie gaar bakken. Voeg vervolgens de pasta, de pesto en peper en zout toe en meng goed door elkaar. Bak alles samen tot het goed warm is. Als laatste kun je nog wat kaas toevoegen.
3. Rijst met pesto
De ingrediënten die je nodig hebt voor twee personen zijn:
- 1 gele ui (€ 0,20)
- 1 bakje cherrytomaatjes (€ 0,99)
- 1 potje basic pesto (€ 0,94)
- 300 gram kipfilet (€ 3,00)
- 200 gram witte rijst (€ 0,30)
- 1 teentje knoflook
- Scheutje kookroom of een lepel crème fraîche
- Peper en zout
Kosten voor twee personen €5,43
Bereiding:Zet als eerst een pan water op en voeg 200 gram rijst toe zodra het kookt. Snijd de kipfilet, gele ui en het teentje knoflook in kleine stukjes. Bak vervolgens de kipfilet goudbruin en voeg de groentes toe. Als deze goed gebakken zijn, voeg je de pesto en de kookroom (/crème fraîche) toe en mengel goed door elkaar. Voeg als laatste de cherrytomaatjes toe en dien alles tegelijk met de rijst op. Smakelijk!
4. Maaltijdsoep met pesto
Dit recept vonden wij op lekkerensimpel.nl. Deze soep is makkelijk te maken, super goedkoop en smaakvol door de groene pesto! Voor twee personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2 courgettes (€ 0,81 x 2 = € 1,62)
- 200 gr doperwten (diepvries) (€ 0,40)
- 750 ml bouillon (groenten)
- 1 gele ui (€ 0,20)
- 3 theelepels basic pesto (€ 0,94)
- snufje peper en chilipoeder
Totaal: € 3,16 / 2 = € 1,58 per persoon
Bereiding: Je begint met het snijden van de courgettes en de gele ui in stukjes. Je bakt deze vervolgens in een soeppan in 5 minuten gaar. In een andere pan maak je de aangegeven hoeveelheid bouillon. Deze gier je vervolgens bij de groentes. Laat dit geheel circa 10 minuten koken. Voeg daarna de doperwten en de theelepels pesto toe. Pureer met een staafmixer fijn en top af met wat chilipoeder. Heb je geen staafmixer? Hier vind je een betaalbare variant!
Afbeelding: lekkerensimpel.nl
5. Stamppot met pesto
Wie denkt dat pesto alleen in de pasta kan, heeft het mis. Hierboven las je al dat het groene sausje ook makkelijk samen gaat met soep en rijst. In dit recept voegen we pesto toe aan een andijviestamppot! Een lekker gerecht om samen met huisgenoten te eten op een winteravond! Dit heb je nodig voor twee personen:
- Half bakje champignons (€ 0,50)
- 250 gram andijvie (€ 1,20)
- 2 eetlepels groene basic pesto (€ 0,94)
- Zakje rucola (€ 0,99)
- Mozzarella (€ 0,57)
- 30 gram gebakken spekjes (€ 1,02)
- 500 gram stamppot aardappelen (€ 0,99)
Totaal: € 6,21 / 2 = € 3,11 per persoon
Bereiding: Je begint met het schillen van de aardappels. Snijd ze vervolgens in gelijke stukken en breng ze aan de kook in een grote pan. Kook ongeveer 15 minuten. Vervolgens maak je puree van de aardappels. Je kunt wat water, melk of boter toevoegen om het geheel fijn te stampen. Als dit gelukt is, voeg je de andijvie en rucola toe.
Ondertussen snijd je de champignons in kleine stukje en bak ze gaar in een koekenpan. Voeg dit even later toe aan het andijvie mengsel. Ook de gebakken spekjes en mozzarella (in stukjes) voeg je toe. Zet de pan op laag vuur en wacht tot de mozzarella is gesmolten. Als dit het geval is, is je stamppot met pesto klaar!
Makkelijk zelf pesto maken
Als je een keer meer tijd hebt of een keer wilt uitpakken voor je ouders of huisgenoten, kun je zelf pesto maken. Dit is helemaal niet zo mogelijk als je waarschijnlijk denkt. Op internet vind je namelijk duizenden recepten die vrijwel hetzelfde zijn. Voor het gemak hebben wij hieronder een simpele versie vermeldt:
- 1 teentje knoflook
- 20 blaadjes basilicum blaadjes (ongeveer 10 gram)
- 2 eetlepel pijnboompitjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 4 eetlepels olijfolie
- Snufje zout en peper
Met een blender of keukenmachine maak je van het geheel in een mum van tijd een heerlijke saus.
Er zijn nog veel meer manier om pesto te gebruiken namelijk:
- Als marinade voor vlees of vis;
- Op zacht of geroosterd brood. Bijvoorbeeld met kipfilet, tomaat, mozzarella of kaas;
- In de soep. Bijvoorbeeld in courgette- of tomatensoep;
- In een omelet met bijvoorbeeld tomaat, spinazie en ei;
- Op een plaatpizza;
- Als dip bij de borrel.
*alle ingrediënten zijn gebaseerd op productprijzen van Albert Heijn (niet gesponsord).
Lees ook: Goedkope rijstgerechten onder de 3 euro