Welke studie biedt de meeste kans op een baan?

Zoals je misschien wel weet is de arbeidsmarkt de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er wordt wel eens gezegd dat HBO’ers de banen van MBO’ers inpikken, en WO’ ers de banen van de HBO’ers. Dat kan wellicht betekenen dat je een baan krijgt die niet het niveau haalt van je vooropleiding. Daarom is het interessant om te weten welke studie jou het meeste kans op een aansluitende baan biedt.

Welke studie biedt de meeste kans op een baan?

Wanneer je als HBO’er de opleiding financial service management, elektrotechniek, informatica of mondzorgkunde studeert, hoef je je maar weinig zorgen te maken over een baan. De studenten van deze opleidingen vinden namelijk gemiddeld binnen twee maanden werk in hun sector. Ook de studenten van studies zoals informatica, economie en elektrotechniek vinden gemiddeld binnen vier maanden een werkgever.

Ook de zorgsector zal de komende jaren weer aantrekken. Dit geldt ook voor de banen in het onderwijs en de overheid bieden in de toekomst meer werk aan de afgestudeerden. In die sectoren gaan de komende jaren veel mensen met pensioen waardoor er weer plekken vrijkomen voor nieuwe mensen.

Opvallend genoeg zijn het niet per se de hoogst opgeleiden die de beste kans maken op een goede baan. Afgestudeerden met een universitair diploma zullen daar maar voor een klein deel van kunnen profiteren. Er zijn simpelweg te veel mensen met een universitaire achtergrond. Deze ex-studenten moeten er rekening mee houden dat ze een kleine kans hebben om een baan op hun eigen niveau te vinden.

Een laatste tip van ons: kies nooit een studie alleen vanwege de kans op een goede baan met een goed salaris. Studenten die hun keus zo maken hebben een grote kans om het niet te halen of moeten stoppen met hun studie omdat ze simpelweg weinig interesse hebben in het gekozen vakgebied. 

Bron: Elsevier, Trouw

Plaats een reactie

Sitemap