Wanneer je werkloos bent na je studie

Je bent net afgestudeerd en helemaal klaar om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Geweldige vacatures vliegen je om de oren maar helaas kom je niet in aanmerking voor een baan. Niet omdat je de diploma’s niet voor elkaar hebt maar omdat er maar één iemand gekozen wordt uit de 500 sollicitaties. Frusterend. Wij geven je enkele tips wanneer je werkloos bent na je studie.

Werkervaringsplek

Startersfuncties zijn zeldzaam op de vacaturemarkt. En als er dan eens eentje verschijnt, zijn er soms wel meer dan 100 geïnteresseerden. Een veelgestelde eis waar veel afstudeerders tegen aanlopen is werkervaring, en dan wel minimaal 3 jaar. Maar hoe kom je aan die ervaring? Die heb je waarschijnlijk niet opgedaan tijdens je studie.

Om toch die kennis die heb je hebt opgedaan in de praktijk te brengen, kun je kiezen voor een werkervaringsplek. Dit is een soort stageplek voor ongeveer zes maanden puur en alleen om ervaring op te doen binnen je vakgebied. Je ontvang vaak een minimaal bedrag per maand als ‘stagevergoeding’. Ga wel na of je bij het desbetreffende bedrijf genoeg kunt leren en of er mogelijk, na je leertraject, een vaste plek beschikbaar is voor jou.

Onderneem zelf

Zorg ervoor dat je tijdens je zoektocht naar een baan niet stil gaat zitten. Ben je ondernemend en weet je precies wat je wilt? Lijkt het je leuk om iets voor je zelf te beginnen? Schrijf je dan in bij de KvK en begin met ondernemen! Begin met het schrijven van een eigen weblog, het verkopen van producten of het verkopen van diensten (technisch, consultanty etc). Zo kunnen toekomstige werkgevers zien dat je niet bij de pakken neer bent gaan zitten wanneer het even moeilijk was.

Uitkering

Wanneer je niet in staat bent de bovenstaande activiteiten uit te voeren wanneer je werkloos bent, kun je een uitkering aanvragen. Een uitkering zoals een Werkloosheidsuitkering (WW) kun je aanvragen wanneer je minimaal 26 weken van de afgelopen 36 weken hebt gewerkt (minimaal 5 uur per week). Een bijbaan telt mee als baan. Wanneer je in aanmerking komt voor een uitkering, ontvang je 75 procent van je laatst verdiende salaris. Na twee maanden veranderd dit in 70 procent.

Tijdens het ontvangen van je uitkering is het natuurlijk wel belangrijk om te blijven solliciteren. Het eerste half jaar dat je een uitkering ontvangt, mag je werk dat niet aansluit bij je opleiding weigeren. Na dat half jaar mag de functie of niveau van een baan niet meer de reden zijn om het te weigeren.

Lees ook: 10 manieren om geld te verdienen zonder baan

Plaats een reactie

Sitemap