Voorbereiding op het theorie-examen rijbewijs

Wil je een rijbewijs halen, dan moet je ook slagen voor het theorie-examen. Dit is geen gemakkelijk examen. Minder dan de helft van de kandidaten slaagt voor het theorie-examen voor de auto, bromfiets of motor (43,79% van de kandidaten slaagt, bron: CBR). Maar je kunt je kans om te slagen groter maken.

Je kans om te slagen maak je groter door je goed voor te bereiden. Dat doe je vooral door vooraf te leren en veel te oefenen, zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens het examen. In één keer slagen scheelt je tijd en geld.

Theorie-examen CBR

Het theorie-examen doe je bij het CBR. Je moet slagen voor het theorie-examen voordat je het praktijkexamen mag doen. Hiermee laat je namelijk zien dat je de verkeersregels kent en inzicht hebt in het verkeer. Dus dat je veilig de weg op kunt. We hebben veel gestelde vragen over het theorie-examen op een rijtje gezet.

Vanaf welke leeftijd mag je theorie-examen doen?
Voor de bromfiets (scooter) mag je theorie-examen doen vanaf 15,5 jaar, voor de auto vanaf 16 jaar.

Hoe vraag ik het examen aan?
Je vraagt het examen aan bij het CBR. Daar log je in met je persoonlijke DigiD.

Uit hoeveel vragen bestaat het theorie-examen?
Het theorie-examen voor de auto bestaat uit 65 vragen: 25 over herkennen van gevaar, 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Voor de bromfiets bestaat het theorie-examen uit 50 vragen.

Hoeveel vragen moet je goed beantwoorden?
Voor het theorie-examen voor de auto moet je van de 25 vragen over het herkennen van gevaar, minimaal 13 vragen goed beantwoorden. Van de andere 40 vragen moet je er 35 goed beantwoorden. Voor het theorie-examen voor de bromfiets moet je minstens 44 van de 50 vragen goed beantwoorden.

Hoeveel tijd krijg je om het examen te maken?
Je krijgt 30 minuten voor het hele examen. Het gaat dus heel snel. Zo krijg je voor het beantwoorden van een vraag over herkennen van gevaar maar 8 seconden.

Kan ik extra tijd krijgen voor het examen?
Als je meer tijd nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je dyslexie hebt, dan kun je een examen met extra tijd aanvragen. Je kunt dan 15 minuten extra tijd krijgen voor het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht. Voor de vragen over herkenning van gevaar krijg je geen extra tijd.

Hoe maak je het examen?
Je maakt het examen op een computer met touchscreen in een examenzaal. Er bestaat ook een individueel begeleid examen. Als je bijvoorbeeld faalangst of autisme hebt, kun je theorie-examen doen terwijl je in een ruimte zit met een medewerker van het CBR, zonder andere examenkandidaten. De vragen worden dan voorgelezen door een computerstem of door de medewerker van het CBR.

Hoelang is de uitslag geldig?
Ben je geslaagd? Dan is de uitslag 1,5 jaar geldig voor dat je je praktijkexamen haalt.

Voorbereiden op het theorie-examen rijbewijs

Om te slagen voor je examen is een goede voorbereiding belangrijk. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld theorielessen volgen bij een rijschool of online oefenen. Om online te oefenen kunt je terecht bij Oefentoets.nl. Dat is een site waar je theorie examens kunt oefenen. Online oefenen sluit goed aan bij het CBR-examen dat je maakt met een touchscreen. Oefentoets.nl gebruikt goede 3-D-animaties, video’s, actuele vragen en een duidelijke uitslag van goede en foute antwoorden. Slim trainen om simpeler te slagen!

  • Sneller slagen – De leeromgeving van Oefentoets.nl is zo opgezet dat je gemiddeld drie keer sneller slaagt voor het theorie-examen. Ook slaag je vaak in 1 keer.
  • Gemakkelijker leren – Op Oefentoets.nl kun je gemakkelijk leren en oefenen met interactieve video’s en afbeeldingen. Die maken het oefenen en leren een stuk leuker dan alleen tekst!
  • Altijd up-to-date. De oefen- en leerstof van Oefentoets.nl is altijd up-to-date volgens de laatste CBR-methode (oktober 2018).
  • Gratis theorie examen oefenen – Op Oefentoets.nl kun je gratis een theorie examen oefenen. En je kunt je er echt goed voorbereiden met de samenvatting van de theorie en online examentraining. Je krijgt automatisch direct toegang tot de online leeromgeving. Dus gelijk starten! 

Enkele tips om te slagen

  • Begin op tijd met leren.
  • Volg online een cursus via Oefentoets.nl.
  • Volg theorielessen bij een rijschool.
  • Gebruik een theorieboek om voor je theorie-examen te leren.
  • De verkeersregels en de betekenis van verkeersborden vind je op Rijksoverheid.nl.
  • Zorg dat je uitgerust ben als je aan je CBR-examen begint.

Plaats een reactie

Sitemap