Veilingsites: hoe werken ze?

Heb je een mooi bankstel, bed of televisie gezien voor je studentenkamer? Mooi! Dan wordt het vanaf nu jouw missie om dit product zo goedkoop mogelijk te bemachtigen via een van de vele veilingsites! Wij leggen je uit hoe het werkt en waar je op moet letten bij een veiling!

Hoe werken veilingsites?

Op een veilingsite kun je bieden op heel veel verschillende producten: van laptops tot dagjes weg en van sieraden tot vliegtickets. Het leuke aan een veiling is dat je de verkoopprijs van te voren nooit weet. Deze wordt tijdens het bieden bepaald door de bieders zelf. Vaak is de prijs die je bij een veilingsite betaalt vele malen lager dan de originele consumentenprijs in de winkel. Als je het goed doet kan je dus veel geld besparen!

De meeste veilingsites werken met een tijdsysteem. De veilingen hebben allemaal een vaste loop- en eindtijd. Soms is er een ‘vanaf-prijs’, wat betekent dat je een bod kunt doen vanaf een bepaald minimumbedrag. Na de eindtijd wordt de laatste bieder met het hoogste bod de eigenaar van het product of dienst. Let op: het is in de meeste gevallen niet mogelijk om je aankoop te herroepen. Dat betekent dat je als winnaar ook echt het ‘gewonnen’ product moet betalen!

In sommige gevallen kun je de aankoop wel herroepen:

  • Als je een fysiek product op een internetveiling wint, kun je binnen 14 dagen de koop herroepen als de verkoper een ondernemer is.
  • Op vakanties of uitjes zónder vaste periode of datum kun je binnen 14 dagen terugkomen. Bron: consumentenbond

Tips voor de bieder

  • Bedenk vooraf een maximumprijs en ga hier tijdens het bieden niet overheen. Wordt er boven jouw maximumprijs geboden? Niet getreurd want waarschijnlijk komen er hierna nog genoeg andere veilingen!
  • Vergeet niet de bijkomende kosten bij jouw bod op te tellen. Dit zijn bijvoorbeeld verzendkosten, BTW-kosten, toeristenbelasting (bij een hotelovernachting) of administratiekosten. De bijkomende kosten staat altijd bij de bieding vermeldt.
  • Doe altijd eerst onderzoek naar het product via Google. Is het product echt vele malen goedkoper (incl. bijkomende kosten) op de veilingsite dan ergens anders? Als dit niet het geval is, kun je beter niet aan de veiling deelnemen.
  • Bied nooit meteen met je maximumprijs maar begin altijd lager en ga langzaam omhoog.

Bekende veilingsites in Nederland zijn: Vakantieveilingen, Catawiki, Onlineveilingmeester, Ticketveiling en Jouwveilingen.

Good to know: Het komt wel eens voor dat er iets mis is het ‘gewonnen’ product. Als je het product bij een tussenhandel (bijvoorbeeld Vakantieveilingen) hebt gewonnen kun je zowel de tussenhandel als de producent hierop aanspreken.

Plaats een reactie

Sitemap