Het schooljaar is alweer een tijdje bezig en je hebt (als het goed is) een goede indruk gekregen van je studie. Heb je twijfels bij je keuze en is het niet zo als je verwacht had? Dan kun je het beste stoppen of switchen naar een andere studie. Maar hoe doe je dat zonder torenhoge kosten?
Switchen van studie zonder hoge kosten
Denk er nog eens een keertje over na. Stoppen met je studie is niet niks. Ben je echt vastberaden om te stoppen? Dan moet je je zo snel mogelijk uitschrijven op de Hogeschool of Universiteit én bij de IB-groep.
Als dit het eerste jaar is dat je studiefinanciering ontvangt voor een HBO- of WO-opleiding en je stopt vóór 1 februari, dan wordt je beurs automatisch omgezet in een gift. Het enige nadeel is dat je je het jaar daarop niet meer mag inschrijven voor dezelfde studie en Hogeschool of Universiteit. Van deze regeling kun je maar één keer gebruik maken. Alle maanden dat je studiefinanciering hebt ontvangen, tellen mee als verbruikte maanden.
Tevens is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je OV-kaart stop zet. Dat moet je uiterlijk op de 5e werkdag van je 1e maand zonder studiefinanciering doen. Anders ontstaat er een schuld.
Als je halverwege het schooljaar stopt, is de kans groot dat je het grootste deel van je collegegeld terug krijgt. Dit kun je bij je school navragen. Voor een studie jaar op de hogeschool of universiteit betaal je +/- € 2.000,-.
Toen je aan je studie begon, kreeg je ook informatie over je diplomatermijn (dit is het termijn waarbinnen je je diploma moet behalen). Het diplomatermijn begint per de eerste maand waarin je voor het eerst de prestatiebeurs toegekend krijgt en duurt tien jaar. Als je binnen de diplomatermijn je diploma behaalt, wordt je prestatiebeurs omgezet in een gift.