Studenten lenen voor later

Een derde van de studenten die geld bij lenen bij DUO doen dit voor later. Kennelijk denken veel studenten dat ze het na hun studie niet erg breed zullen hebben. 36% van alle studenten in Nederland leent geld bij DUO.

Geld lenen als student is voordelig omdat je bij DUO een laag rentepercentage terugbetaald en de looptijd lang is. Hierdoor is het aantrekkelijk voor studenten om alvast te lenen voor later.

Studenten lenen voor later

Dit blijkt uit onderzoek van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). 33% van de studenten leent geld om dit te sparen voor na hun studie. De meeste genoemde reden om te sparen is voor een hogere hypotheek of eigen woning.

Studenten lenen niet zonder risico’s

Een derde van de lenende studenten zegt dat ze best minder zou kunnen lenen. Ook geeft 1 op de 3 aan dat ze maximaal leent ‘omdat het kan’. Het Nibud wijst erop dat lenen om te sparen financieel slim kan lijken, maar risicovol is als er onzorgvuldig met dit geleende geld omgegaan wordt. Het is belangrijk dat geleend geld ook daadwerkelijk op de spaarrekening blijft staan en niet alsnog uitgegeven wordt. Tevens kan het rentepercentage door de jaren heen stijgen. De rente is nu 0,12%. Als laatste kan de hoogte van de schuld invloed hebben op de hoogte van een aangevraagde hypotheek. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximaal hypotheek.

Niet rijker door lenen

Reken jezelf niet rijk met het geleende geld. Je moet het overigens nog terug betalen. Gemiddeld lenen studenten € 484,- per maand. Studenten die geen basisbeurs ontvangen lenen meer, namelijk € 632,- per maand.

Als belangrijkste redenen voor het lenen geven studenten aan:

1. De gunstige leenvoorwaarden (zodat ik alvast kan sparen voor mijn eerste woning) (63%)
2. Mijn ouders raden het aan (58%)
3. Ik wil mijn ouders niet belasten met financiële zorgen (57%)

Bron: www.nibud.nl

Plaats een reactie

Sitemap