Ondernemen na je studie? Dit zijn de voordelen

Heb je altijd al gedroomd van het hebben van een succesvolle onderneming? Als je momenteel nog aan het studeren bent en al langer nadenkt over het starten van je eigen bedrijf, is het goed om te weten welke voordelen dat heeft. Ben je benieuwd wat de grootste voordelen van een eigen bedrijf zijn en waarom het een slimme keuze is na je studie? Wij helpen je op weg en zetten hieronder een aantal voordelen voor je op een rij!

Je hebt volop flexibiliteit

Een van de grootste voordelen van ondernemen na je studie, is dat je met een eigen onderneming volop flexibiliteit ervaart. Je bent eigen baas en dat zorgt ervoor dat je heel flexibel bent. Je werkt niet onder een baas en dat biedt veel vrijheid. Zo mag je zelf bepalen wanneer je werkt en ook vanaf waar. Of je het nu heerlijk vindt om ’s ochtends vroeg te beginnen of juist productief bent in de avonduurtjes, het is helemaal aan jou. Als eigenaar van een onderneming ben jij degene die de touwtjes in handen heeft. Dat bekent niet alleen dat je zelf bepaalt wanneer je werkt, maar ook dat je alle belangrijke beslissingen neemt.

Kans om je creatieve ideeën uit te werken

Wat ook zeker tot de voordelen van zelfstandig ondernemen behoort, is dat je in staat bent om je creatieve ideeën uit te werken met een eigen bedrijf. Als jij denkt dat je een gat in de markt bedacht hebt, dan kun je dit proces van A tot Z helemaal uitwerken. Daarbij is het mogelijk om je eigen visie te volgen en ben je niet afhankelijk van een baas. Door alles te doen zoals je dat zelf wilt, maak je het mogelijk om echt je droom na te jagen en te doen wat je leuk vindt. Je bent in staat om echt je passie te volgen en daardoor haal je sowieso meer voldoening uit je werk. Onthoud dat het nooit te vroeg is om je creatieve ideeën op papier te zetten, ook wanneer je nog aan het studeren bent.

Zelf je uurtarief bepalen

Een ander groot voordeel van ondernemen, is dat je zelf je uurtarief mag bepalen. Dat in tegenstelling tot wanneer je in een bedrijf onder een baas werkt, waar je een vast salaris ontvangt voor de functie die je uitoefent. Doordat je als ondernemer zelf kunt bepalen wat je per uur of klus gaat verdienen, heb je dus zelf invloed op je financiën. 

Doe vooraf wel goed onderzoek naar wat het gemiddelde uurtarief is voor iemand met jouw specialisme, zodat je weet met welk bedrag je het beste kunt beginnen. Zo voorkom je dat je te laag of te hoog gaat zitten. Heb je al een tijdje hetzelfde tarief, maar beschik je inmiddels wel over meer kennis en deskundigheid sinds dat je bent begonnen? Dan is het goed om je tarief zo nu en dan te verhogen. 

Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen

Wat ook een van de belangrijkste voordelen van ondernemerschap is, is dat je door te gaan ondernemen nieuwe kennis en vaardigheden opdoet. Bij ondernemen krijg je hoe dan ook wel eens te maken met een tegenslag. Dat helpt jou er echter alleen maar bij om nieuwe dingen te leren en beter te worden. Als ondernemer vergaar je veel nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemerschap. Dat helpt jou erbij om jezelf te ontwikkelen tot een professional in je vakgebied. Niet alleen op professioneel gebied maak je een groei door als je gaat ondernemen, ook op persoonlijk vlak kun je jezelf ontwikkelen met een eigen bedrijf.

Groot netwerk opbouwen

Nog een reden om een eigen bedrijf te beginnen als je klaar bent met studeren, is dat je de kans hebt om een groot netwerk op te bouwen. Als ondernemer krijg je te maken met verschillende klanten. Doordat je vaak nieuwe mensen leert kennen, kun je jouw netwerk uitbreiden. Hoe groter je netwerk is, hoe beter. Je netwerk komt namelijk in je verdere loopbaan vast nog wel eens van pas. Neem als beginnende ondernemer ook zeker deel aan netwerkborrels en bijeenkomsten, zodat je de kans hebt om andere ondernemers of klanten te ontmoeten. 

Nu je meer weet over de voordelen van een eigen onderneming, kun je bepalen of je dit ziet zitten na je studie. Enkele nadelen van ondernemen zijn dat je risico moet durven nemen en dat het geen garantie is op succes. Als je hard blijft werken en je passie volgt, wordt het vast een succes. Geef niet gelijk op als het eventjes tegenzit, want ook dat hoort bij ondernemerschap. 

1 gedachte over “Ondernemen na je studie? Dit zijn de voordelen”

Plaats een reactie

Sitemap