Inkomstenbelasting doen over 2016

Heb je in 2016 te veel inkomstenbelasting betaald of heb je voor twee bazen gewerkt? Dan loont het in de meeste gevallen om belastingaangifte te doen! Je krijgt in veel gevallen een flinke som geld terug! En dat is altijd mooi meegenomen! Inkomstenbelasting doen over 2016 kan van 1 maart tot 1 mei. 

Waarom ontvang je inkomstenbelasting?

Veel studenten hebben naast hun studie een bijbaan, vakantiebaan of ontvangen stagevergoeding. Net als iedereen betaal jij als student ook belasting (dit is wettelijk verplicht). Omdat jij als student in verhouding met mensen met een volledige baan weinig verdiend, hoef jij logischerwijs ook minder belasting te betalen. Echter, moet je dit bedrag wel eerst afdragen aan de belastingdienst. Het bedrag dat je te veel hebt betaald kun je tussen 1 maart en 1 mei terugvragen van de belastingdienst.

Hoe ontvang je je geld?

De tijd van dikke mappen vol administratie zijn voorbij. Je kunt heel eenvoudig digitaal aangifte doen. Om jouw inkomstenbelasting op te geven heb je ten eerste jouw jaaropgave(n) van 2016 nodig. Vervolgens heb je je DigiD gegevens nodig om in te login op de website of app van de belastingdienst. Een DigiD kan je hier aanvragen. Al je gegevens die al bekend zijn bij de belastingdienst zoals je studiefinanciering of aanvullende beurs zijn dan al voor je ingevuld.

Heb je voor 2015 of zelfs voor 2014 nog geen belastingaangifte gedaan? Doe dit dan alsnog! Je kunt tot vijf jaar geleden nog belastingaangifte doen en daarmee ook belasting terugkrijgen!

En nog even dit

  • Heb je geen bijbaan gehad in 2016 maar wel veel kosten gemaakt voor je studie? Dan is het ook mogelijk om geld te ontvangen. Je telt alle (studie)kosten bij elkaar op en vult deze in op het aangifteprogramma. Wie weet ontvang je nog een leuk extraatje!
  • Wil je niet zo lang op je loonheffing wachten? Dan kun je werkgever vragen of hij/zij de studenten- en scholierenregeling wil toepassen. Met deze regeling hoef je geen jaar op je loonheffing te wachten maar ontvang je deze bovenop je normale salaris. Let op: werk je voor twee werkgevers tegelijk? Dan kun je deze regeling maar bij één van de twee toepassen!
  • Je doet er slim aan om regelmatig te checken of je recht heb op verschillende toeslagen. Bijna alle studenten in Nederland hebben in ieder geval recht op zorgtoeslag. Heb je een eigen postadres? Dan heb je in veel gevallen ook recht op huurtoeslag. Verdienen jouw ouders minimaal of werkt een van de twee niet? Dan kun je soms aanspraak maken op de aanvullende beurs. Wanneer je hier recht op hebt, vind je hier.

Plaats een reactie

Sitemap