Goede kantoorverlichting voor hogere productiviteit

Wist je dat goede verlichting erg belangrijk is in een (thuis)kantoor? De juiste kantoorverlichting verhoogt de productiviteit en houdt je langer scherp. Dat is natuurlijk precies wat je wil in een werkruimte! Lees de onderstaande tips door om zelf de verlichting in jouw kantoorruimte te verbeteren.

Min mogelijk schaduw

Zorg ervoor dat de ruimte egaal wordt belicht, zodat er zo min mogelijk schaduw ontstaat. Harde schaduwen kunnen erg vermoeid zijn voor de ogen. Vooral als je met papierwerk aan de slag gaat of naast je laptopscherm ook naar boeken moet kijken. Voeg in plaats van één plafondlamp meerdere lichtbronnen toe. Inbouwspotjes zijn hier ideaal voor. Let op dat je spots koopt met de juiste inbouwdiepte en zaagmaat. Led inbouwspot zaagmaat 55mm zijn vaak een goede keuze.

Verstelbare taakverlichting

In veel gevallen is het fijn om verstelbare taakverlichting toe te voegen. Dit is een simpele bureaulamp of wandlamp die je van positie kunt veranderen. Voor het oogcomfort is het wel belangrijk om dit te combineren met goede algemene verlichting. Anders ontstaat er een te groot contrast tussen licht en donker in de werkkamer.

Verstelbare taakverlichting

Juiste lichtsterkte

Kies lampen met de juiste lichtsterkte. Zacht licht is sfeervol, maar maakt ook snel slaperig. Daarentegen is te fel licht ook geen goed idee. Een hele hoge lichtsterkte kan namelijk hoofdpijn veroorzaken. Probeer een goede tussenweg te vinden (zoals 500 Lux) en kijk welke lichtsterkte voor jou het beste werkt.

Neutrale kleurtemperatuur

Let bij aankoop van nieuwe lampen ook direct op de kleurtemperatuur. Over het algemeen kun je je het beste concentreren bij neutraal licht. Deze kleurtemperatuur neigt naar de koele (blauwe) kant, maar oogt niet té kil. Als je juist beter werkt in een sfeervolle omgeving, kun je kiezen voor een warmere kleurtemperatuur die neigt naar geel/oranje. Sla hier niet in door, want dat kan het concentratievermogen verslappen.

Sfeerverlichting

Zeker in een thuiskantoor mag er sfeerverlichting worden toegevoegd. Dit maakt de werkplek huiselijk en aangenaam. Werk met indirect licht of voeg een dimmer toe aan de algemene verlichting. Ga bijvoorbeeld voor dimbare led inbouwspots. Ledverlichting is energiezuinig en heeft een lange levensduur.

Optimaal gebruik van daglicht

Probeer overdag optimaal gebruik te maken van het natuurlijke licht. Dit blijft de aller beste belichting voor een kantoor. Besteed daarom ook aandacht aan de raamdecoratie in je werkruimte. ’S Avonds en tijdens de donkere maanden houd je de focus vast met goede kantoorverlichting.

Hoe zorg jij voor optimale verlichting op kantoor?

Plaats een reactie

Sitemap