Effectief studeren en geld verdienen!

Je bent student en hebt het hartstikke druk met studeren. Naast je studie moet je ook geld verdienen met een bijbaan. Er blijft weinig tijd over voor echt leuke dingen, zoals naar de bioscoop gaan, stappen of winkelen. Maar dit kan slimmer dan je denkt! Wij vertellen je hoe je effectief kan studeren én tegelijkertijd geld kunt verdienen!

Je kunt namelijk jouw kennis delen met anderen in ruil voor geld! Samenvattingen of andere documenten schrijven waar jij en andere studenten effectief mee kunnen studeren. Vele studenten gingen je al voor en verdienen honderden euro’s met het verkopen van samenvattingen!

Hoe maak je een goede samenvatting?

De makkelijkste manier om een samenvatting te maken is door de structuur van het boek aan te houden. Een andere manier van een samenvatting maken is door jezelf vragen te stellen over de lesstof. Dit zijn de onderwerpen die je nog niet begrijpt en/of kent. Dit zijn dus de leerdoelen die je moet behalen.

In een goede samenvatting maak je onderscheid in hoofdzaken en bijzaken. De bijzaken zijn dus minder belangrijk voor het examen en kun je (meestal) achterwege laten. De hoofdzaken kun je verwachten in het examen en staan daarom ook in de samenvatting. Schrijf de samenvatting in je eigen woorden zodat je later bij het teruglezen alles begrijpt.

Het voordeel van het schrijven van een goede samenvatting is dat je de lesstof doorleest en een groot deel daarvan zal onthouden. Sommige delen zul je iets beter moeten doorlezen voordat je het begrijpt. Dit betekent dat je goed voorbereid aan het tentamen begint!

Structuur van een samenvatting

Gebruik de structuur van het boek. Het boek is in de meeste gevallen erg logisch opgebouwd. Maak je de samenvatting in Word? Maak dan meteen ook een inhoudsopgave. Dit geeft de rode draad van de lesstof al een stuk inzichtelijker weer, zeker als ook andere studenten je samenvatting gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om de belangrijke paragrafen als subhoofdstuk in de inhoudsopgave op te nemen.

Het schrijven van een samenvatting is niet even snel gedaan. Het is daarom ook verstandig om een planning te maken per hoofdstuk die jij voor je examen wilt onthouden (en dus een hoofdzaak is). Je kunt bijvoorbeeld de planning van de opleidingsinstelling aanhouden. Zo kun je elke week één of meerdere hoofdstukken samenvatten. Neem er vooral rustig de tijd voor! Je onthoudt de lesstof dan ook een stuk beter. Het belangrijkste advies voor het maken van een samenvatting is toch echt: houd het boek erbij en begin op tijd met samenvatten!

Wist je dat…..

Een student die een samenvatting schrijft tot vijf keer sneller leert dan een student die alleen het boek doorleest?

Een samenvatting maken betekent dus dat je er veel van leert.  Een goede voorbereiding plus een extra zakcentje!

Verder nog enkele tips voor effectief studeren voor je tentamen.

  1. Voorbereiding colleges: lees je vóór het college in op de lesstof die behandeld gaat worden.
  2. Colleges volgen: probeer zoveel mogelijk colleges te volgen. Steeds meer universiteiten hebben ook het online volgen van colleges, dit kan veel tijd besparen!
  3. Begin tijdig met het leren van het tentamen. Een samenvatting zorgt ervoor dat je veel tijd kunt besparen vlak voor de tentamens. Vaak heb je ook meerdere tentamens kort na elkaar. Een samenvatting kan uitkomst bieden.
  4. Maak iedere week een deel van de samenvatting van het studieboek. Op deze manier lees jij je goed in op de lesstof en kun je eventueel huiswerk gemakkelijker maken.

Samenvattingen verkopen

Stuvia is het bekendste en populairste platform op dit moment. Er zijn inmiddels gemiddeld 1.000 gebruikers per dag actief op Stuvia. KennisDelen is het voordeligste platform van Nederland. Via KennisDelen verdien je meer per document. Naast een platform voor het verkopen van studiedocumenten is KennisDelen betrokken bij het ontwikkelen van online oefentoetsen. Je kunt gratis gebruik maken van deze online oefentoetsen.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap