Dit zijn de voor- en nadelen van een deeltijdstudie

Ben jij nog aan het twijfelen over jouw studiekeuze? Dat is helemaal niet zo gek, want het kan best een lastige keuze zijn. Je hoopt natuurlijk dat je met jouw studiekeuze gelijk goed zit. Daarom is het goed om jezelf hierop te oriënteren. Maak niet te snel keuzes, want het zou zonde zijn als je direct al merkt dat een studie niets voor jou is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor voltijd studies, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een deeltijdstudie. Lijkt een deeltijdstudie jou wel wat? Wij zetten de voor- en nadelen hiervan voor je op een rijtje, zodat je hier een beter beeld bij hebt.

Wat is een deeltijdstudie?

Bij een voltijd studie is het zo dat je een groot deel van de week kwijt bent aan jouw studie. Je dient dus hierbij vaak aanwezig te zijn op school en je bent veel tijd kwijt aan zelfstudie. Als je kiest voor een deeltijdstudie, ben je niet de hele week kwijt aan jouw studie. Vaak is een deeltijdstudie maar en bepaald aantal uur in de week en meestal heb je ’s avonds les. Een deeltijd student heeft namelijk vaak een baan, waardoor zij overdag niet beschikbaar zijn. De baan die de student heeft bij een deeltijdstudie hoeft niet direct gerelateerd te zijn aan de studie. Dit is bij een duale opleiding een ander verhaal. Als je kiest voor duaal studeren combineer je jouw studie met een daarbij relevante baan die hier goed bij aansluit. Dit heeft als doel om de kennis die je opdoet bij de studie direct toe toe te passen in de praktijk. Er zit dus werkelijk wel verschil tussen een deeltijdstudie en duale opleiding. Je kunt een voltijdstudie, deeltijdstudie of duale opleiding doen op bijvoorbeeld het mbo of hbo. Kijk dus goed welke soort opleiding het beste bij jou past.

Wat zijn de voordelen van een deeltijdstudie?

Een deeltijdstudie brengt best wat voordelen met zich mee. Ten eerste is het natuurlijk zo dat je als student bij een deeltijdstudie lekker kunt gaan werken, waardoor je gewoon je geld kunt verdienen. Bovendien ben je misschien niet zo’n fan van studeren. Dit is dan mooi meegenomen, want bij een deeltijdstudie hoef je maar een bepaald aantal uur naar school. In ieder geval lang niet zo veel uren als bij een voltijd studie. Een deeltijdstudie kan voor studenten helemaal een voordeel zijn als de werkgever de studie betaald. Dit komt wel eens voor, waardoor jij zelf dus niets aan de studie hoeft te betalen. Zo kun je dus én werken en hoef je niets te betalen aan jouw studie: dat is natuurlijk heerlijk. Echter is het uiteraard niet altijd zo dat een deeltijdstudie door de werkgever wordt betaald. Dit is afhankelijk van jouw werkgever. Als zij de studie niet betalen, draai je gewoon zelf op voor de kosten hiervan.

Voordelen deeltijd

Wat zijn de nadelen van een deeltijdstudie?

Een deeltijdstudie brengt helaas ook wat nadelen met zich mee. Ten eerste krijg je bij een deeltijdstudie geen studiefinanciering. Als je voltijd studeert, is dit wel het geval. Deze loop je dus mis als je voor een deeltijdstudie kiest. Wel is het natuurlijk zo dat je bij een deeltijd studie veel werkt, waardoor je alsnog genoeg geld verdient en die studiefinanciering niet eens zo hard nodig hebt. Ook is het zo dat een deeltijdstudie vaak langer duurt dan een voltijdstudie. Dit komt omdat je bij een deeltijdstudie minder uren maakt, waardoor het langer kan duren om door alle lesstof heen te komen. Daarnaast is het zo bij een deeltijdstudie dat het zwaar voor je kan zijn. Als je namelijk ’s avonds naar school gaat, heb je er al een hele werkdag op zitten. Dit kan zwaar zijn, zeker als je ook nog te maken hebt met huiswerk.

Kortom, er zitten voor- en nadelen aan een deeltijdstudie. Het is in ieder geval belangrijk dat je goed kijkt wat voor soort studie het beste bij jou past. Zet op een rijtje wat je het liefst zou willen doen en hoe je het voor je ziet. Als je denkt dat een deeltijdstudie en het parttime studeren echt iets voor jou is, kun je hier natuurlijk voor gaan. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor een deeltijdstudie, dus dit komt dan mooi uit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mbo opleiding deeltijd of hbo opleiding deeltijd. Kijk goed wat het aanbod is en wat je leuk vindt. Er zit vast een studie deeltijd bij die goed bij je past!

 

 

Plaats een reactie

Sitemap