Dit is de beste manier om je fiets op slot te zetten

Er worden dagelijks veel fietsen en scooters gestolen, terwijl dit makkelijk te voorkomen is met een goed fietsslot. Er zijn verschillende sloten met elk een eigen hoeveelheid bescherming tegen diefstal én elk tegen een eigen prijs. Het is dus belangrijk om een slot te kiezen welke genoeg bescherming biedt en binnen je budget valt!

Verschillende soorten fietssloten

Het bekendste slot is een ringslot, dit is het standaard slot welke op bijna elke fiets te vinden is. Dit slot is goedkoop en geeft een goede basisbescherming tegen fietsendieven. Een minder bekend slot is het vouwslot. Dit is een slot welke je op kunt vouwen tot een compact formaat, zodat je deze makkelijk mee kunt nemen. Je kunt dit slot in je broekzak meenemen, of je kunt een houder op de fiets monteren op het slot in te vervoeren. Een slot welke je wel vaak zien is een beugelslot. Dit slot wordt ook gebruikt om scooters op slot te zetten.

Het grootste nadeel van dit slot is dat deze niet flexibel is, waardoor het lastiger is om de fiets of scooter ergens aan vast te maken. Ten slotte is er nog het kettingslot. Dit slot is een flexibele ketting waardoor je deze aan allerlei objecten kunt vasthouden. Ook zijn er kettingsloten speciaal voor scooters, welke zo dik zijn dat ze niet door te knippen zijn met een betonschaar. Voor fietsen zijn er dunnere kettingsloten, het is dan wel handig om het kettingslot in combinatie met bijv. een ringslot te gebruiken.

Zo zet je je fiets op slot

Voor een zo goed mogelijke beveiliging van de fiets zal je dus meerdere sloten moeten gebruiken. Het beste kun je als tweede slot gaan voor een kettingslot, omdat deze flexibel genoeg is om de fiets aan andere objecten vast te maken. Kies voor een betrouwbaar merk, bijvoorbeeld een ABUS, AXA, VINZ of Starry en controleer of het slot voldoet aan een keurmerk. Op slotenspeciaalzaak vind je stevige ABUS sloten.

Doe het kettingslot altijd om het achterwiel, en bij een fiets ook om het frame. Het voorwiel is bij zowel een fiets als scooter makkelijk los te monteren. Maak met het slot de scooter of fiets vast aan een object dat vast in de grond staat. Als het kan kun je het slot ook van de grond af monteren, dit voorkomt dat dieven de ketting met een speciale hamer kapot kunnen slaan. Op Fietsersbond.nl staan nog meer tips voor om diefstal te voorkomen.

Natuurlijk kun je het dieven ook moeilijker maken door goed na te denken waar je je vervoersmiddel neerzet. Toch blijft de basis van een goed beschermde fiets of scooter een goed slot.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap