Check alvast je zorgverzekering voor 2017!

Ben jij iemand die nooit ziek is? Dat is natuurlijk heel erg prettig. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je betaalrekening. Wanneer je weinig ziek bent, maak je namelijk ook weinig zorgkosten. Misschien denk je daarom dat je je niet druk hoeft te maken over een zorgverzekering. Maar het zou best kunnen dat jij wel een fanatiek sporter bent, of net toe bent aan een nieuwe bril. Bedenk dan dat fysiotherapie bij een sportblessure en het kopen van een nieuwe bril allebei veel geld kunnen kosten. En, nog belangrijker: beide worden niet vergoed via de basiszorgverzekering! Check alvast je zorgkosten voor 2017 en bespaar!

Hoe ben jij verzekerd?

In Nederland is de basisverzekering een verplichte verzekering. Ook jij moet deze dus afsluiten en hiervoor premie betalen. Om je in de kosten tegemoet te komen is de zorgtoeslag bedacht. Als student heb je vaak weinig inkomen, waardoor je recht hebt op een maandelijkse bijdrage van de overheid. Naast de basisverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten, voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandarts of alternatieve geneeswijzen. Wat er onder deze verzekeringen valt en hoeveel er vergoed wordt, kan verschillen per zorgverzekeraar en zelfs per jaar.

Verwachte wijzingen zorgverzekering voor 2017

Hoewel het kabinet verwachtte dat de zorgpremie in 2017 niet zoveel zou stijgen, lijkt het tegendeel waar. De grote zorgverzekeraar DSW heeft al aangegeven de premie voor 2017 met bijna 10 euro per maand te verhogen. Omdat DSW jaarlijks een trendsetter is, is de verwachting dat ook andere zorgverzekeraars hun premie voor 2017 flink zullen gaan verhogen. Positiever nieuws is dat het standaard eigen risico voor 2017 niet verhoogd wordt, maar net als in 2016 385 euro zal bedragen. Daarnaast kunnen er veranderingen in de aanvullende verzekeringen plaatsvinden, maar deze verschillen per verzekeraar.

Doen: check je polis voor 2017 op tijd!

Het eigen risico betaal je over de meeste zorgkosten die vallen onder de basisverzekering en kun je eventueel vrijwillig verhogen. Doe dit alleen als je verwacht weinig zorgkosten te zullen maken en zeker weet dat je dat verhoogde eigen risico kunt betalen. Om zeker te weten dat je goed verzekerd bent is het belangrijk om je nieuwe polis te checken voor 31 december 2016. Het kan ook de moeite waard zijn om zorgverzekeringen te vergelijken.

Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een voordelige zorgverzekering speciaal voor studenten. Op de website Studentenwegwijzer.nl kun je hier meer informatie over vinden en studenten zorgverzekeringen vergelijken. Let op: eventuele wijzigingen of de opzegging van je huidige zorgverzekering moeten vóór 1 januari 2017 bij die zorgverzekering gemeld worden. Vervolgens heb je nog tot 31 januari 2017 om (indien nodig) een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap