Zo schrijf je een ijzersterke sollicitatiebrief

Wil je echt indruk maken met je sollicitatie, dan is een ijzersterke sollicitatiebrief schrijven een must. Dit is tenslotte de eerste indruk die je maakt bij je potentiële werkgever. Is je sollicitatiebrief niet goed, dan is de kans groot dat je de baan van je dromen niet binnensleept. Het is daarom goed om te weten hoe je je potentiële werkgever omverblaast. Wij geven hieronder een aantal goede tips voor een sterke sollicitatiebrief om je op weg te helpen!

Lees de vacature van tevoren goed door

Voordat je begint met het schrijven van je brief, is het belangrijk om de vacature waarop je solliciteert goed door te lezen. Zorg dat je begrijpt wat er precies van je wordt gevraagd. Lees meerdere keren wat de vaardigheden en vereisten zijn, want dat is waar je op moet inspelen in de tekst die je schrijft. Doe dat bij iedere vacature waar je op solliciteert en gebruik niet voor iedere sollicitatie dezelfde tekst. Laat het juist passen bij de functie en houd het niet te algemeen.

Wees origineel in wat je schrijft

Om echt indruk te maken met wat je schrijft, is het van belang om origineel te zijn in je sollicitatiebrief. Je kunt standaard motivatiebrieven wel als voorbeeld gebruiken, maar neem het niet klakkeloos over. Laat echt zien wie jij bent en wat je in je mars hebt. Gebruik je standaardzinnen die in talloze brieven te lezen zijn, dan laat dat niet echt zien dat je moeite hebt gedaan om iets unieks te bedenken. Het is juist van belang dat je je potentiële werkgever verrast met iets origineels. Dan heb je gelijk een streepje voor op de concurrenten die dat niet doen.

Zorg voor een goede opbouw

Hoe schrijf je een sterke motivatiebrief? Ten eerste door de brief goed op te bouwen. Begin met een introductie, waarin je jezelf kort voorstelt en vertelt waarom je geïnteresseerd bent in de functie. In de volgende alinea kun je dan meer vertellen over je kwaliteiten en vaardigheden en inspelen op de vereisten die gevraagd worden. Sluit af met een sterke conclusie, waarin je aangeeft waarom jij de ideale kandidaat voor de functie bent en waarom je zo graag bij het betreffende bedrijf aan de slag wilt. Neem in je conclusie ook op dat je je motivatie graag toelicht in een fysiek gesprek.

Professioneel taalgebruik hanteren

Een andere goede tip als je een sollicitatiebrief gaat maken, is om professioneel taalgebruik te hanteren. Gebruik bij voorkeur de U-vorm en houd de tekst netjes en professioneel. Maak het ook weer niet te professioneel, maar houd het persoonlijk en toegankelijk voor de werkgever. Het is tenslotte wel belangrijk dat je potentiële werkgever weet wat je wilt zeggen met je brief. Vermijd hele complexe woorden en wees duidelijk in je boodschap.

Houd het kort maar krachtig

Het is logisch dat je zoveel mogelijk van jezelf wilt laten zien in de brief die je schrijft, maar maak deze niet te lang. Dan bestaat de kans dat de potentiële werkgever op een gegeven moment de aandacht verliest, wat zonde is. Wees daarom juist kort en krachtig en maak de tekst niet langer dan nodig. Je hebt ook nog je cv om jezelf van je beste kant te laten zien, dus schrijf geen A4’tjes vol met tekst om jezelf als beste kandidaat te presenteren.

Voorkom spellings- en grammaticafouten

Ga je een motivatiebrief opstellen, dan is het belangrijk om ook te letten op spelling en grammatica. Je moet spellings- en grammaticafouten in je brief echt zien te voorkomen, want dat is voor veel werkgevers meteen een no-go. Maak je zulke fouten, dan wordt jouw brief waarschijnlijk al snel op de nee-stapel gelegd. Ben je niet zo goed in taal, dan is het een aanrader om je tekst voor het versturen te laten controleren door anderen. Hoe vaker het gecontroleerd is, hoe beter. Dan weet je zeker dat je daar niet op afgerekend wordt. Het is maar een kleine moeite om het even door iemand anders te laten nalezen, maar het is daarentegen wel heel effectief!

Deze bovenstaande tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief helpen jou op weg om je motivatie voor een functie goed op papier te krijgen. Een goede motivatiebrief kost tijd, dus stop er genoeg moeite in. Je moet zien op te vallen ten opzichte van andere sollicitanten en dat gebeurt niet zomaar. Houd deze sollicitatiebrief tips daarom in gedachten bij het solliciteren. Dan kun je een sterke tekst opstellen waarmee je hopelijk jouw droombaan binnensleept!

Plaats een reactie

Sitemap