Zo overleef je de dag na een nacht doorhalen

Studenten zijn een kei in uitstellen. Daarom halen ze regelmatig een nachtje door om hun tentamens of deadlines nét op tijd te halen. Niks mis mee zou je denken. Maar helaas ben je de dag erna vaak weinig waard. Gelukkig hebben wij vier slimme tips voor je samengesteld om de dag te overleven! 

Eet gezond

Dit lijkt een inkoppertje maar studenten die slecht geslapen hebben grijpen sneller naar ongezond voedsel (die hamburger heb je wel verdiend toch?). Dat dit gebeurd is niet zo gek want als je slecht of weinig geslapen hebt, heb je namelijk eerder trek. Je lichaam heeft minder rust gehad waardoor je meer verbrand hebt. Probeer zoveel mogelijk gezond voedsel te eten zoals bananen, appels, druiven of noten. Een stukje pure chocola kan ook oppeppend helpen.

Beperk cafeïne

Als je moe bent lijkt het een goed idee om jezelf de hele dag vol te gieten met koppen koffie. Helaas is dit niet de ideale oplossing. Koffie kan je langer wakker houden door de cafeïne maar kan je ook zenuwachtiger en angstiger maken. Van teveel koffie kun je ook erg misselijk worden. Een grote kop koffie in de ochtend en een kleine espresso in de middag is ideaal.

Vermijd stress

Helaas is stress vermijden met een druk studentenleven niet altijd mogelijk. Probeer de druk op een vermoeiende dag te beperken door je alleen te focussen op belangrijke dingen. Minder belangrijke dingen kun je laten liggen.

Probeer genoeg te bewegen tijdens een drukke tentamenperiode. Bewegen is namelijk een goede manier om van je stresshormonen af komen.

Luister muziek tijdens het studeren

Wat dacht je van een opzwepend deuntje in je oren? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat muziek kan helpen bij het studeren. En daar draait het niet om een bepaalde muzieksmaak maar om de juiste muziek op het juiste moment.

Zo haal je alle deadlines met een nacht doorhalen

Met een paar simpele tips kun je langer en effectiever een nacht doorhalen!

  • Drink voldoende water. Zo blijf je langer geconcentreerd.
  • Misschien denk je dat koffie en energiedrankjes jou de nacht doorhelpen. Schijn bedriegt want deze zorgen juist voor meer prikkels en stressreacties, zelfs al zijn er geen stressfactoren. Probeer deze drankjes daarom zoveel mogelijk te vermijden.
  • Werk niet in bed of op de bank. Probeer op een iets minder comfortabele plek te studeren. Je zult dan minder snel geneigd zijn om te gaan slapen.
  • Stay positive! Dit helpt je er door heen. Het kan helpen om voor jezelf een beloning in te stellen. “Als ik dit tentamen haal ga ik een dagje naar… of koop ik een nieuwe…”. Voor ons werkt dit altijd zeer motiverend!

Zorg ervoor dat nachten doorhalen geen gewoonte worden. Het is namelijk niet erg goed voor je lichaam. Haal alleen een nachtje door wanneer dit helemaal de moeite waard is, of wanneer je echt niet anders kan. De volgende symptomen kunnen optreden als je te weinig geslapen hebt:

  • Het langertermijngeheugen kan moeilijker informatie opslaan. De hippocampus (deel in je hersenen) kan door het slaapgebrek niet herhalen wat je hebt geleerd toen je wakker was.
  • Door slaapgebrek kun je last krijgen van hallucinaties.
  • Je hebt sneller last van stemmingswisselingen.
  • In veel gevallen heb je geen zin in sociaal contact met vrienden of studiegenoten. De kans is groot dat je gemeen zult reageren of mensen zelfs helemaal gaat vermijden. Dit komt je sociale skills natuurlijk niet ten goede.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van studievertraging?

Plaats een reactie

Sitemap