Een maandelijks extraatje om je uitgaven te dekken voor je studentenkamer, boodschappen, uitgaan en kleding is nooit verkeerd. Maar wanneer je dit leent, is het dan wel een extraatje? Helaas moet je na je studie alles terugbetalen. Hoe fijn is het dan, als je studielening niet meer heeft gekost dan nodig? Wij geven je 3 gouden tips om je studielening zo laag mogelijk te houden!
Steeds meer studenten met een studielening
Na de afschaffing van de studiefinanciering in 2015 zijn veel Nederlandse studenten afhankelijk van het leenstelsel. Het maximum bedrag is verhoog naar 1.033 euro per maand (incl. collegekrediet) en de aflossingstijd van de studielening is opgeschoven naar 35 jaar in plaats van 15 jaar. Fijn, denken de meeste studenten! Dit is ook fijn voor studenten die gedwongen zijn om gebruik te maken van het leenstelsel. Toch is het slim om de kosten voor een studielening zo laag mogelijk te houden. Nu lijkt het nog niet zo belangrijk, maar later zul je ons dankbaar zijn ;).
1. Zet alles op een rijtje
Misschien is dit nog lastig wanneer je net op kamers woont, maar probeer het toch! Maak een begroting met alle uitgaven inclusief kosten voor je kamer, school, kleding en voedsel. Maak onderscheidend tussen vaste en variabele kosten. Onder vaste kosten reken je de huur, studiekosten en je telefoon abonnement. Variabele kosten zijn kosten die je af en toe maakt zoals kleding of festivalkaartjes. Hier reserveer je ook een optioneel bedrag voor op je begroting. Als je dit allemaal op een rijtje hebt, kun je gaan uitrekenen hoeveel euro’s je iedere maand te kort komt zonder te lenen. Het verschil kun je bijlenen bij DUO.
2. Leen niet voor de lol
‘Ik leen extra om relaxt te leven’. Deze uitspraak heb je vast wel eens voorbij horen komen. Echter, het bedrag dat studenten bijlenen is regelmatig te hoog. Sommigen houden zelfs tot wel honderd euro per maand over. Dit geld wordt vervolgens uitgegeven aan dingen die veelal onnodig zijn. Dit bedrag had je ook had kunnen besparen door maandelijks minder te lenen. Het is daarom belangrijk om regelmatig te checken of jouw lening nog wel bij jouw uitgavenpatroon past.
Heb je tussen de colleges door tijd voor een bijbaan? Laat deze kans dan zeker niet onbenut en ga, op zoek naar een leuke studentenbaan! Het is totaal onnozel om te denken dat een studielening een bijbaan overbodig maakt. Een bijbaan levert namelijk extra geld én ervaring op! Het geld dat je bijverdiend hoef je niet meer te lenen waardoor je studieschuld minder snel opgebouwd wordt. Bekijk hier de opties voor een studentenbaan.
3. Bespaar en houd je studielening zo laag mogelijk
Ook als student zijn er duizend en één mogelijkheden om te besparen. Zo kun je beginnen met het vergelijken van zorgaanbieders. Regelmatig betalen studenten voor zorg die ze helemaal niet nodig hebben. Ook op minder grote uitgaven kun je besparen. Profiteer waar mogelijk van studentenkorting op evenementen, boodschappen, restaurants en kleren. Andere manieren van besparen vind je in de categorie geld besparen voor de student.
Lees ook: Als student geld lenen voor later
opmerkingen over ik heb een studielening nodig
“2. Leen niet voor de lol”
Helaas is het niet lollig te noemen, dat ik het maximale bedrag moet lenen per maand om rond te komen. Mijn ouders zijn er ook niet meer om van te kunnen profiteren. Heb jarenlang rond kunnen komen van de bijstand, deze hoef ik gelukkig niet terug te betalen. Maar zodra je weer een studie oppakt word je gedwongen te lenen bij DUO. Dit betekent natuurlijk dat ik een torenhoge schuld op ga bouwen. Voor mij is het nog maar de vraag of ik met een dergelijke schuld, welke makkelijk tussen de 50.000 en 80.000 euro kan uitvallen na een HBO en Master, nog kan verhuizen naar het buitenland om daar een nieuw leven te beginnen. Hoe is het systeem voorbereid om te gaan met gevallen zoals ik?