Zo ga je goed om met prestatiedruk

Het is goed mogelijk dat je tijdens je studie niet alleen leuke dingen meemaakt. Het kan ook zeker voorkomen dat je bijvoorbeeld wat stress ervaart. Ook prestatiedruk ervaren is iets wat bij studenten nog wel eens voorkomt. Dit kan zeer vervelend zijn en het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Heb je last van prestatiedruk? Lees dan snel verder, want wij zetten hieronder op een rij hoe je hier goed mee om kunt gaan.

Wat is prestatiedruk?

Voordat we dieper ingaan over hoe je goed kunt omgaan met prestatiedruk, is het goed om te weten wat dit nu eigenlijk inhoudt. Op basis daarvan kun je dan bepalen of jij hier ook mee te maken hebt als student. Met prestatiedruk bedoelen we de druk die gevoeld wordt om te presteren. Prestatiedruk komt veel voor onder studenten en dit kan vervelende gevolgen hebben voor studenten. Als er niet goed mee omgegaan wordt, kan het namelijk zo zijn dat ze klachten krijgen als bijvoorbeeld slapeloosheid of stress. Het is dus van belang om deze klachten te voorkomen. Hieronder vertellen wij je hoe je dit kunt proberen.

Niet meer vergelijken met anderen

Een eerste belangrijke tip om te onthouden als je prestatiedruk ervaart, is om voortaan niet meer te vergelijken. Hoewel dit misschien verleidelijk is, is het echt een aanrader om dit niet meer te doen. Als je dit wel doet, kan het er namelijk voor zorgen dat je jezelf helemaal gek maakt. Je hoeft jezelf niet steeds te vergelijken met andere studenten. Misschien is de ene student beter in dat ene vak, maar voor jou is het van groot belang om zelf een goed resultaat te halen. Vergelijken met anderen kan ervoor zorgen dat je steeds meer prestatiedruk krijgt en dit moet je juist zien te voorkomen. Focus op jezelf en niet op anderen. Je doet de studie tenslotte voor jezelf!

Focus op het positieve

Hoewel het makkelijker gezegd dan gedaan is, is het zeker de moeite waard om te proberen: focussen op het positieve. Het is misschien makkelijker om te focussen op het negatieve, maar dit moet je proberen om te draaien. Je doet je best en dat mag best eens door jezelf gezien worden. Probeer dus niet alleen de negatieve gedachtes te laten gaan, maar bekijk eens naar wat je al goed hebt gedaan. Ook bij feedback is het al snel zo dat je let op de negatieve punten. Maar er zijn vast ook een hoop positieve punten waar je mee vooruit kunt. Leg de focus niet alleen op de negatieve dingen tijdens je studie, want hierdoor maak je het jezelf alleen maar lastiger.

Doe één ding tegelijkertijd

Multitasken als student is niet altijd even makkelijk. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je het overzicht een beetje kwijtraakt, waardoor je minder efficiënt aan het werk kunt gaan. Om prestatiedruk onder jongeren te verlagen, is het goed om één ding tegelijkertijd te doen. Focus jezelf dus op één taak tegelijkertijd en ga niet allerlei dingen door elkaar heen doen. Zo kun je productiever te werk gaan en ben je sneller bij het gewenste eindresultaat.

Onder druk presteren

Vraag om hulp

Een andere tip die je in gedachten kunt houden als je te maken hebt met prestatiedruk tijdens het studeren, is door hulp te vragen. Je hoeft namelijk niet alles alleen te doen, ook al denk je misschien van wel. Als je er niet uitkomt, is het helemaal niet erg om wat hulp in te schakelen. Of het nu van een docent, studiegenootje, familielid of vriend of vriendin is: dat maakt niet uit. Wie weet kan een ander jou wel in de juiste richting duwen, waardoor je beter vooruitkunt. Blijf dus niet te lang hangen in iets dat je niet goed begrijpt, want dit kan veel stress en frustratie opleveren. Hulp vragen kost maar een kleine moeite, maar kan daarentegen wel zeker effectief zijn.

Prestatiedruk komt nu eenmaal veel voor onder studenten en dit is niet fijn. Als je hier ook last van hebt als student, is het dus goed om hier iets aan te doen. Je moet zien te voorkomen dat de prestatiedruk vervelende gevolgen heeft voor jouw studentenleven. Deze tips hierboven kunnen je erbij helpen om de prestatiedruk te verlagen. Het is dan ook zeker het proberen waard. Als het je eenmaal lukt om de druk om te presteren te verlagen, dan kun je hier veel profijt van hebben. Niet alleen zal je zo minder stress ervaren, maar ook kun je productiever aan de slag!

Plaats een reactie

Sitemap