Studenten hebben over het algemeen weinig te besteden. Toch kopen we al gauw teveel en gooien we in groten getale voedsel weg. Dit kan beter én goedkoper! Wij vertellen je in 3 tips hoe je het beste kliekjes kunt bewaren!
Heb je nog een portie eten over? Dan kun je dit restje eenvoudig bewaren voor een andere dag. Zo ga je voedselverspilling tegen en het is hartstikke makkelijk na een lange dag college. Eventjes een paar minuutjes in de magnetron en je hebt een lekkere, goedkope maaltijd!
1. Bewaartijd vaststellen
Hoe je kliekjes het beste kunt bewaren, hangt van een aantal factoren af. Want hoe en hoelang wil je het bewaren? Weet je zeker dat je de kliekjes binnen drie dagen gaat opeten? Dan kun je het rustig in de koelkast bewaren. Maar heb je geen zin om een gerecht vaker dan één per week te eten of heb je gewoon veel te veel gemaakt? Dan kun je het invriezen.
In de koelkast kun je een maaltijd ongeveer 2 tot 3 dagen veilig bewaren. In de diepvries kan dit een stuk langer. Pasta en rijst kun je bijvoorbeeld langer dan een maand bewaren.
2. Check je boodschappen
Sommige studenten hebben niet de beschikking over een grote vriezer. In de meeste gevallen moet je het doen met een klein vriesvakje in de koelkast. Houdt hier rekening mee wanneer je gaat koken. Kook bijvoorbeeld voor maximaal 2 keer, zodat je geen portie hoeft weg te gooien. Probeer ingrediënten voor jouw gerecht zo nauwkeurig mogelijk af te wegen. Zo koop je niet teveel.
Op verschillende recepten websites kun je bijvoorbeeld invullen voor hoeveel personen je kookt. Je kunt precies zijn hoeveel je nodig hebt voor twee personen.
3. Eten veilig bewaren
Vis en vlees
Met deze producten moet je even oppassen. Deze producten zijn erg kwetsbaar waardoor ze vatbaar zijn voor allerlei gevaarlijke bacteriën. Aangesneden vis kun je beter niet langer dan één dag bewaren. Gekookte of gebakken vis en vlees kun je ook invriezen.
Houdt er wel rekening mee dat de structuur van deze ingrediënten behoorlijk kan veranderen. Maar de smaak wordt er in de meeste gevallen niet minder om!
Brood
Met een paar oude sneetjes brood kun je heerlijke wentelteefjes maken. Ook een tosti smaakt nog prima met twee oude sneetjes brood. Als je wilt voorkomen dat je brood ‘oud’ wordt, kun je een deel invriezen! Je kunt het dan ongeveer een maand bewaren.
Bewaarbakjes
Zorg voor een aantal bewaarbakjes. Zo kun je eten makkelijk en veilig bewaren. Zet nooit zomaar een bord eten ‘open’ in de koelkast. Als je dit wel doet, dan is de kans op ziekmakers groot. Doe het kliekje in een afgesloten bakje of dek het goed af met folie.
Lees ook: Deze producten zijn na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten