Wat zijn de kosten voor een introductieweek?

Ga je volgend schooljaar beginnen met studeren in een nieuwe studentenstad? Dan kan je aanmelden voor een introductieweek! Je leert niet alleen je studiegenoten kennen maar maakt ook kennis met jouw nieuwe studentenstad! Maar helaas hangt er wel een (klein) prijskaartje aan de introdagen. Wij vroegen drie studenten die vorig jaar deelnamen aan de introductiedagen in verschillende studentensteden hoeveel het ongeveer gaat kosten.

Wat is een introductieweek?

Eigenlijk is de introductieweek de start van je studentenleven. Je leert een nieuwe stad kennen, feest met medestudenten en maakt kennis met de hogeschool of universiteit. Vaak wordt je ingedeeld in groep van 10 tot 15 studenten. Het verschilt per stad of dit met studenten van dezelfde studie is of dat alle studies door elkaar worden worden ingedeeld.

Een deelname aan de introductieweek kan je veel opleveren. Je leer heel veel nieuwe mensen kennen die misschien wel een grote steun en toeverlaat kunnen zijn tijdens je studentenleven. Een groter netwerk kan je ook sneller aan een nieuwe studentenkamer helpen!

Bijna iedere stad kent wel een introductieweek. Wij hebben de grootsten op een rij gezet:

Utrecht (UITweek)
Voor: alle aankomende HBO en WO studenten
Wanneer: 13 tot 17 augustus 2018

Maastricht (INKOM) 
Voor: alle aankomende studenten van Maastricht University en Zuyd Hogeschool
Wanneer: 20 tot 24 augustus 2018

Amsterdam (Intreeweek) 
Voor: aankomende studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA)
Wanneer: 27 tot 31 augustus 2018

Amsterdam (Ideeweek) 
Voor: aankomende studenten van de Vrije Universiteit (VU)
Wanneer: 22, 23, 24, 27 en 28 augustus 2018

Groningen (Keiweek) 
Voor: alle aankomende HBO en WO studenten
Wanneer: 13 tot 17 augustus 2018

Rotterdam (Eurekaweek)
Voor: voor alle aankomende studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)
Wanneer: 20 tot 23 augustus 2018

Wat zijn de kosten voor een introductieweek?

Lisa (19  jaar studeert aardwetenschappen) nam vorig jaar deel aan de UITweek in Utrecht. “Het inschrijfgeld voor de UIT was vorig jaar (volgens mij) +/- 75 euro per persoon. Voor dit geld kreeg je iedere dag middag- en avondeten (soms was dit in een restaurant), sport en kennismakingsactiviteiten en verschillende feesten (met goede artiesten). Aan drank heb ik niet heel veel uitgegeven omdat ik een aantal keer met mij UITgroepje bij iemand thuis ging indrinken. Dat scheelt veel geld! Ik denk dat ik in totaal 120 euro heb uitgegeven”.

Wessel (21 jaar studeert technische bedrijfskunde) nam in 2017 deel aan de Keiweek in Groningen. Hier betaal je een stuk minder inschrijfgeld dan in de Domstad. “De kosten voor inschrijving waren 25 euro per persoon. Voor dit bedrag heb je toegang tot alle activiteiten van de Keiweek, waren er verschillende feesten en kreeg ik een bonnenboekje met kortingen. Het meeste geld heb ik uitgegeven aan bier en slecht eten, haha. Hier heb ik ongeveer 60 tot 70 euro aan uitgegeven. Totaal is dat dus ongeveer 100 euro.”

Rens (19 jaar studeert informatica) ging naar de Ideeweek van VU in Amsterdam. “Vorig jaar ging ik naar de introductiedagen van de Vrije Universiteit en ik heb er gelukkig geen moment spijt van gehad. Ik heb er namelijk een leuke studentenkamer aan overgehouden. Hoeveel ik heb uitgegeven? Het inschrijfgeld was volgens mij 60 euro per persoon. Je krijgt een super leuke ‘papa’ en ‘mama’, eten en drinken, voorlichtingen, feesten en spelletjes. Verder gaf ik alleen geld uit aan bier tijdens de feestjes. Dat was ongeveer 60 euro. Totaal kostte de week +/- 120 euro”.

De bovenstaande kosten zijn een greep uit alle studenten die jaarlijks deelnemen aan de introductieweken. Het is geen gemiddelde. 

Lees ook: Halvering collegegeld eerstejaars studenten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *