Wat kost het volgen van een pre-master?

De laatste tijd hebben wij gemerkt dat er veel onwetendheid heerst onder hbo-studenten die na hun studie een pre-master willen gaan volgen. Tijd voor duidelijkheid. Waar heb je recht op en nog belangrijker: wat kost het volgen van een pre-master?

Moet ik een schakelprogramma volgen?

Een pre-master wordt ook wel een schakelprogramma genoemd. Men noemt het een schakelprogramma omdat je eigenlijk tussen twee studies in ‘schakelt’. Wanneer je een hbo studie hebt afgerond en je wilt daarna doorstromen naar de universiteit, moet je vrijwel altijd eerst een pre-master volgen. In de pre-master volg je vakken die je ook tijdens je masterstudie krijgt. Dit wordt gedaan omdat het hbo niet altijd naadloos aansluit op de universiteit. Een pre-master duurt een half jaar tot een jaar. Daarna ontvang je een toegangscertificaat en kun je beginnen aan de ‘echte’ master.

De meerwaarde voor het volgen van een master is voor iedereen anders. Als je de onderzoeksbranche in wilt is een master bijna altijd een vereiste. Tijdens een master ontwikkel je je onderzoeksskills veel beter dan tijdens de bachelor. Je zult met een master op zak dus veel sneller een baan vinden. Daarnaast kun je met al die extra kennis en ervaring uit de master rekenen op een hoger salaris.

Wat kost het volgen van een pre-master?

‘Vroeger’ was het zo dat de kosten voor het volgen van een pre-master per instelling verschillend waren. Gelukkig is dit nu veranderd. Bij sommige universiteiten betaal je geen collegegeld tijdens je pre-master maar een vergoeding per studiepunt. Het vastgestelde bedrag voor 1 studiepunt is in 2017/2018 €33,43. Afhankelijk van de duur van je pre-master betaal je €1.003 euro voor een half jaar en €2.006 euro voor heel schakeljaar.

Waar heb ik recht op tijdens het volgen van een pre-master?

De meeste studenten die nu aan een pre-master beginnen hebben de afgelopen vier jaar studiefinanciering ontvangen. Als je begint met een pre-master begin je opnieuw aan een studie. Je valt dan onder het nieuwe leenstelsel en hebt in dat geval geen recht meer op een basisbeurs.

Studentenreisproduct premaster

Of je recht hebt op een studentenreisproduct is afhankelijk van je universiteit. De manier waarop je ingeschreven bent is bepalend voor je recht op een studenten-OV of niet. Als je ingeschreven wordt als voltijdstudent voor een regulier bachelorprogramma heb je hier wel recht op.

Helaas is dit niet voor ieder pre-masterprogramma mogelijk. Je moet dan een afzonderlijk schakelprogramma volgen. In dat geval bestaat er geen recht op een ov-kaart of extra bijlenen. Op de website van DUO vind je hier meer informatie over.

TIP: het is bij veel hbo studies mogelijk om een pre-master in de vrije ruimte volgen. In plaats van een minor of stage volg je dan zes maanden een pre-master. Als je deze hebt behaald, kun je meteen na het afronden van je bachelor beginnen aan de universitaire master.

1 gedachte over “Wat kost het volgen van een pre-master?”

Plaats een reactie

Sitemap