Wat je moet weten over je studiekosten

Alle studenten die in september 2015 starten met een studie, krijgen te maken met een nieuw systeem voor de studiefinanciering: het studievoorschot. Wij zetten de belangrijkste feiten over studiekosten op een rijtje!

Het is er door: het leenstelsel of beter gezegd het studievoorschot. Hierdoor krijgen studenten geen maandelijkse basisbeurs meer maar moet zelf hun boontjes doppen door te werken of bij te lenen. Met de onderstaande tips helpen wij je om je in- en uitgaven op een rijtje te zetten zodat je weet hoeveel jij te besteden hebt als je begint met studeren.

Uitgaven

Ten eerste is het handig om te weten wat je jaarlijkse uitgaven zijn. Het collegegeld voor 2015-2016 is vastgesteld op €1.951 euro per jaar. Daarnaast ben je geld kwijt aan materiaal zoals studieboeken. Deze kosten zijn jaarlijks tussen de 300 en 700 euro per student. Dit is per studie verschillend. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de dagelijkse en maandelijkse uitgaven zoals uitgaan, huur, levensmiddelen, abonnementen etc etc etc.

Inkomsten

Vaak zijn de inkomsten uit een bijbaan of giften van je ouders niet genoeg om je hele studie te bekostigen. Je kunt er dan voor kiezen om te lenen. Dit is het goedkoopste bij DUO. Het is verstandig om alleen de hoeveel geld te lenen dat je echt nodig hebt. Anders doe je er immers weer langer over om het terug te betalen. Een klein lichtpuntje in het donkere dal is dat de Ov-kaart wel voor alle studenten blijft bestaan. Je hebt dan recht op gratis reizen doordeweeks of in het weekend.

Soms heb je recht op een aanvullende beurs. Deze hoef je niet terug te betalen. Of je hier recht op hebt, hangt af van het inkomen van je ouders. Is het inkomen lager dan € 45.000 euro per jaar dan kun je een aanvullende beurs aanvragen. In 2015 kan een aanvullende beurs maximaal € 365 euro zijn. Op DUO kun je berekenen hoeveel je krijgt.

Als laatste heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Deze toeslag (€ 78 euro in 2015) kun je gebruiken als aanvulling op je zorgpremie.

Overzicht

Als je alles berekent hebt, kun je voor het gemak een begroting opstellen van jouw totale inkomsten en uitgaven. Zo heb je een goed overzicht van de in- en uitgaven tijdens je studie.

Bron: wijzeringeldzaken.nl

Plaats een reactie

Sitemap