Wanneer is je studenten ov geldig in 2020?

Wanneer is je studenten ov geldig in 2020? Om deze vraag te beantwoorden moet je naar je huidige studentenabonnement kijken. Wij hebben een handig lijstje met gemaakt met de geldigheid voor een week- en weekendabonnement voor studenten.

Wanneer is je studenten ov geld in 2020

Bijna alle studenten in Nederland hebben recht op een studentenreisproduct. Alleen als je een deeltijd opleiding volgt of als je alle vijf resterende jaren verbruikt hebt, kan het zijn dat je geen gratis reizen hebt.

Op feestdagen reist je met een weekabonnement bijna altijd met 40% korting. Je vindt de informatie hieronder.

Feestdag Week-
abonnement
Nieuwjaarsdag (1 januari) Op saldo reizen met 40% korting
Goede Vrijdag (10 april) Vrij reizen
Pasen (12 en 13 april) Op saldo reizen met 40% korting
Koningsdag (27 april) Op saldo reizen met 40% korting
Bevrijdingsdag (5 mei) Op saldo reizen met 40% korting
Hemelvaart (21 mei) Op saldo reizen met 40% korting
Pinksteren (31 mei en 1 juni) Op saldo reizen met 40% korting
Kerst (25 en 26 december) Op saldo reizen met 40% korting

Als je een weekendabonnement hebt, kun je vrij reizen. Hieronder vind je per feestdag wanneer je vrij reizen hebt en wanneer niet.

Feestdag Weekend-
abonnement
Nieuwjaarsdag (1 januari) Vrij reizen
Goede Vrijdag (10 april) Vrij reizen
Pasen (12 en 13 april) Vrij reizen
Koningsdag (27 april) Vrij reizen
Bevrijdingsdag (5 mei) Vrij reizen
Hemelvaart (21 mei) Vrij reizen
Pinksteren (31 mei en 1 juni) Vrij reizen
Kerst (25 en 26 december) Vrij reizen

Studenten ov geldig in de vakanties

Tijdens de herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie en de meivakantie is het studentenreisproduct doordeweeks gewoon geldig met een weekabonnement. De zomervakantie is hierop een uitzondering. Als je een weekabonnement hebt tijdens de zomermaanden, is je abonnement van 16 juli tot 16 augustus 2020 niet geldig. Je reist dan doordeweeks en in het weekend met 40% korting. Voor studenten met een weekendabonnement is reizen in het weekend gratis. Op doordeweekse dagen reizen deze studenten met 40% korting.

Als je merkt dat je meer in het weekend reist dan doordeweeks (met weekkaart), kun je er voor kiezen om te switchen naar een weekendkaart. Dat is in dit geval voordeliger. Andersom, van weekend naar week, kun je natuurlijk ook switchen. Dit kan maximaal 2 keer per jaar. Je kunt je abonnement van 1 mei tot 25 augustus 2020 niet wijzigen.

Goed om te weten: 
Met een studentenabonnement kun je niet gratis reizen met:

  • Met de Thalys of Intercity Direct
  • Nachtbussen
  • Taxivervoer

Studenten ov aanvragen

Als je begint met je studie kun je direct een studentenreisproduct aanvragen. Dit doe je op deze website. Vervolgens moet je het studentenreisproduct ophalen en koppelen aan je eigen ov kaart. Het is belangrijk dat dit een persoonlijke ov chipkaart is. Het studentenreisproduct kan niet gekoppeld worden met een anonieme kaart. Koppelen kan vanaf 2 weken voordat het reisproduct ingaat. Wanneer het ingaat, hangt weer af van het moment dat je het aanvraagt.

Met een studenten ov de grens over

Helaas kun je met studentenreisproduct in het buitenland niet gratis reizen. Hier reis je gewoon op saldo. Als je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Antwerpen reist, heb je de reis van Amsterdam naar de grens wel gewoon gratis reizen maar van de grens tot Antwerpen niet. Let op: als je reis met de ICE of Thalys, reis je in Nederland niet gratis. Je betaalt dan een bepaalde toeslag omdat deze treinen minder vaak stoppen op de tussengelegen stations.

Geld terug vragen bij vertraging met een studenten ov?

Dit is een interessante vraag omdat je als student gratis reist. Je denkt misschien dat je dan geen recht hebt op een vergoeding bij een vertraging. Maar de NS zegt dat ook studenten bij een minimale vertraging van 30 minuten een vergoeding kunnen claimen. De hoogte van de vergoeding hangt af van het traject en de duur van de vertraging. Dien de claim na de vertraging zo snel mogelijk in bij de NS. Hier vind je er meer over.

Je hebt geen recht op een vergoeding als:

  • De vertraging van tevoren is aangekondigd;
  • Een andere vervoerder dan NS de vertraging heeft veroorzaakt;
  • Je niet ingecheckt met je met ov kaart;
  • Je minder dan 30 minuten vertraging hebt.

Ook interessant: Mijn ov-kaart is kapot, wat nu? 

2 gedachten over “Wanneer is je studenten ov geldig in 2020?”

Plaats een reactie

Sitemap