Waarom kiezen voor een master?

Ben jij bijna klaar met je bachelor? Dan wordt het binnenkort tijd om te bedenken of je een master wilt gaan doen of niet. Dit is uiteraard niet verplicht, je hebt tenslotte al een diploma behaald. Toch kan een master wel een aantal voordelen voor je hebben. Zit jij nog enorm in twijfel over waarom je een master zou doen? Wij zetten de voordelen van een master op een rij voor je!

Specialiseren in een bepaald vakgebied

Een voordeel aan een master is dat je jezelf nog meer kunt specialiseren. Bij en masteropleiding ga je jezelf specialiseren in een bepaald gebied, dat goed van pas kan komen in jouw verdere loopbaan. Je doet tijdens je masteropleiding dus specifieke kennis op en krijgt de kans om jezelf nog meer te ontwikkelen. Op deze manier kun je dus goed jouw kennis en vaardigheden verbreden. Je hoeft niet per se te kiezen voor een masteropleiding die aansluit bij jouw bachelor. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een master die afwijkt van jouw bachelor. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je een bepaalde masteropleiding heel interessant vindt en je denkt dat je de kennis die je hier opdoet nodig zult hebben in de toekomst.

Praktijk en academische vaardigheden opdoen

Als je van het hbo komt, kan een master heel interessant voor je zijn. Op het hbo heb je namelijk veel praktijkkennis opgedaan. Deze kennis kan bij jouw master zeker goed van pas komen. Je krijgt bij een master namelijk de kans om praktijkkennis van het hbo met academische vaardigheden van de master te combineren. Op deze manier gebruik je én je praktijkkennis en doe je veel nieuwe academische vaardigheden op. Dit is een groot voordeel, want dit kun je in de toekomst nog veel gaan gebruiken.

Staat goed op je CV

Als je besluit om voor een master te kiezen na je hbo of universiteit, heb je ook het voordeel dat het goed op je CV staat. Werkgevers weten namelijk als geen ander dat je met een master op zak gespecialiseerd bent in een bepaald vakgebied. Dit kan jou als afgestudeerde een voordeel opleveren, want misschien krijg jij hier bij een sollicitatie voor een functie wel de voorkeur ten opzichte van een kandidaat zonder master. Echter is dit natuurlijk geen garantie, maar goed op je CV staat het in ieder geval zeker.

Staat goed op CV

Je begint met een hoger startsalaris

Naast het feit dat je met een master een grote kans hebt dat je een goede baan vindt, is het vaak ook zo dat je met een master op zoek met een hoger startsalaris begint. Dit is natuurlijk zeker een voordeel, want doordat jij jezelf meer ontwikkeld hebt kun je straks in het werkveld meer gaan verdienen. En dat vindt tenslotte iedereen fijn, toch?

Welke master kan ik doen na mijn bachelor?

Als je graag een master wilt doen na je bachelor, kun je aan de slag met het oriënteren op deze masters. Een groot voordeel is dat er veel verschillende soorten masters zijn, waardoor er vast wel eentje tussen zit die goed bij jouw wensen en interesses past. En nogmaals: je hoeft niet per se voor een master te kiezen die goed aansluit bij jouw bachelor, je kunt ook voor een hele andere richting gaan. In sommige gevallen is een pre master nodig, voordat je daadwerkelijk aan een echte master kunt beginnen. Misschien vraag je jezelf dan af: welke pre master kan ik doen? Ook hierbij zijn tegenwoordig al best wat keuzes. In ieder geval is het belangrijk om jezelf hier goed op te oriënteren. Denk er dan ook goed over na en maak absoluut geen overhaaste beslissingen. Je wilt tenslotte wel dat je de juiste keuze maakt, want het gaat over jouw eigen toekomst!

Wel of geen master doen na je bachelor?

Al met al heeft een master een flink aantal voordelen. Wel is het natuurlijk zo dat je nog langer moet studeren en je nog niet fulltime aan het werk kan, maar je kunt met een master wel belangrijke kennis opdoen. Deze kennis kan in een later stadium juist heel goed van pas komen bij het zoeken van een nieuwe baan. Het kan dus zeker een aanrader zijn om te kiezen voor een master. Als jij het geen probleem vindt om nog even langer door te studeren en jezelf graag nog wilt specialiseren, is het kiezen voor een master dus zeker geen slecht idee. Je kunt hier namelijk alleen maar profijt van hebben in de toekomst!

Plaats een reactie

Sitemap