Waarom het belangrijk is om te werken tijdens je studie

Is een bijbaan tijdens je studie wel verstandig? Er zijn genoeg studenten die niet werken tijdens hun studie. Toch kan die veel voordelen opleveren. Wij hebben de 3 belangrijkste voordelen van werken tijdens je studie op een rij gezet! 

Werkervaring opdoen

Bij een bijbaan denk je meestal niet meteen aan het opdoen van ervaring maar eerder aan de centjes. Toch is werkervaring opdoen zeer nuttig. Ook als het om eenvoudig werk gaat zoals schoonmaken bij oudere mensen of achter de kassa in een supermarkt. Je leert hoe het is om te werken voor een baas en hoe je om gaat met lastige klanten. Wellicht kun je na een jaar of twee doorgroeien naar een betere functie met een hogere salaris. Dit staat weer beter op je CV!

Het levert geld op

Geld is voor studenten de belangrijkste reden om een bijbaan te nemen. Niet iedereen heeft tegenwoordig meer studiefinanciering, een aanvullende beurs of een leuke tegemoetkoming van pap en mam. Een bijbaan is voor veel studenten daarom echt noodzakelijk. Een student (20 jaar) verdient tussen de 8 en 11 euro per uur.

Een lening van DUO klinkt aantrekkelijk. Lenen is laagdrempelig, de rente is laag en je kunt de hoogte van de lening iedere maand aanpassen. Toch moet je het later allemaal netjes terugbetalen. Het is daarom aan te raden om je studentenlening zo laag mogelijk te houden. Moet je toch een X bedrag lenen om de touwtjes aan elkaar te knopen? Probeer dan niet meer te lenen dan je nodig bent!

Netwerken

Zonder dat je het door hebt, bouw je met de jaren al een aardig netwerk op van waardevolle contacten. Het is niet alleen van belang om contact te leggen met mensen uit jouw interessegebied. Het kan ook heel waardevol zijn om contacten in andere sectoren te hebben. Je weet nooit waar je die oud-collage uit de supermarkt nog eens voor nodig bent.

Een paar feiten over werkende student:

  • Gemiddeld werken studenten 10 á 12 uur per week.
  • Het gemiddelde salaris ligt tussen de 8 en 11 euro per uur.
  • De helft van de studenten in Nederland werkt in de horeca.
  • Veel studenten hebben een bijbaan doormiddel van een uitzendbureau.
  • Studenten plannen het liefst zelf in wanneer ze werken.

Bekijk andere artikelen over bijverdienen: bijverdienen met je smartphone, 10 manieren om geld te verdienen zonder bijbaan of bijverdienen als privé chauffeur.

Plaats een reactie

Sitemap