Waarom collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar?

Waarom moet je collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar? Dit terwijl je geen colleges volgt en tentamens maakt. Als je een bestuursjaar doet, ben je namelijk volop bezig met besturen en heb je helemaal geen tijd om colleges te volgen. Wij zochten voor je uit waar je recht op hebt tijdens een bestuursjaar. 

Een bestuursjaar kan je veel opleveren: een mooi plaatsje op je CV, meer kennis over besturen en vrienden voor het leven! Helaas kost het ook heel wat.

Waarom collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar?

De reden waarom studenten collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar is dat ze anders niet ingeschreven zijn bij een hogeschool of universiteit. Als je niet ingeschreven staat, heb je geen recht op gratis reizen, stufie, een studielening en een aanvullende beurs.

Toch bestaat er een wet die studenten met een bestuursjaar vrijpleiten van het betalen van collegegeld. Helaas is deze wet niet bindend en mogen onderwijsinstellingen zelf beslissen of ze deze vrijstellingen aanbieden. Helaas gebeurt dit maar erg weinig. 87 procent van de studenten moet alsnog collegegeld betalen volgens het Interstedelijk Studenten Overleg.

Bestuursbeurs

Er is dus een kleine kans dat je wordt vrij gesteld van het betalen van collegegeld. Gelukkig heb je wel bijna altijd recht op een bestuursbeurs. Dit is een beurs die bedoeld is als vergoeding voor de te verwachte studievertraging die iemand door bestuursactiviteiten oploopt. Deze beurs is 1x de basisbeurs van de studiefinanciering (plus eventuele aanvullende beurzen). Per persoon heb je maximaal recht op zes maanden bestuursbeurs. Een min puntje aan deze beurs is dat je het geld pas krijgt als je het gehele bestuursjaar hebt afgemaakt. Het kan helpen om een voorlopige beurs aan te vragen. Dit moet je doen binnen twee maanden na aanvang van je bestuurswerkzaamheden. Meer informatie vind je hier.

Bestuursjaar of niet?

Mocht je twijfelen over een beursjaar dan is het goed om je te realiseren dat het heel wat gaat kosten. Er wordt veelal van je verwacht dat je meerdere avonden per week aanwezig bent en ook deelneemt aan verschillende activiteiten binnen de verenging. Zet alle mogelijke inkomsten eens op een rijtje en trek alle mogelijke kosten daarvan af. Mocht je iedere maand flink wat te kort komen? Misschien je ouders eens lief aankijken ;). Het is immers een ervaring voor je leven!

1 gedachte over “Waarom collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar?”

Plaats een reactie

Sitemap