Waar krijg je de meeste stagevergoeding?

De hoogte van de stagevergoeding is natuurlijk per stagebedrijf verschillend. Toch krijg je in een bepaalde provincie van Nederland standaard een hogere stagevergoeding dan in de rest van het land. De hoogte van de stagevergoeding kan een belangrijk criterium zijn tijdens het selecteren van een stageplek.

Vooral uitwonende studenten beschouwen de hoogte van de vergoeding als een van de belangrijkste zaken in de zoektocht naar een stageplek. Als uitwonende student heb je natuurlijk niet alleen kosten voor boodschappen maar ook voor huur, kleding en uitgaan. Alles bij elkaar geef je maandelijks toch zo’n 500 tot 700 euro uit. Voor een uitwonende student is stagevergoeding daarom noodzakelijk. Voor een thuiswonende student is het vaker een fijne bijkomstigheid.

Meeste stagevergoeding

Uit onderzoek van Student Bureau bleek dat stagiaires in Utrecht de meeste stagevergoeding ontvangen. Studenten die in deze provincie stage lopen verdienen €344 euro per maand. In de rest van de provincies ontvangt een stagiaire gemiddeld €256,-. In Drenthe en Groningen ontvang je het laagste bedrag. Gemiddeld ontvangt een HBO of WO stagiaire in deze provincies +/- 200 euro.

Als je voor het meeste haalbare wilt gaan kun je dus het beste kiezen voor een stageplek in de provincie Utrecht. Maar als je tijdelijk moet verhuizen naar deze provincie kun je afvragen of deze vergoeding meer oplevert dan de bijkomende kosten. Daarbij komt dat het een leertraject is. Het is vaak maar een paar maanden en het is een investering in jezelf. Het kan zijn dat je iets minder stagevergoeding ontvangt bij een super tof bedrijf. Doe je het dan wel of niet? Dat is de afweging die je moet maken ;).

Richtlijnen stagevergoeding

Een stagebedrijf is niet verplicht stagevergoeding te betalen. Echter wordt dit in de meeste gevallen wel gedaan. Sommige bedrijven betalen elke stagiaire hetzelfde bedrag. Andere bedrijven bepalen de hoogte van de stagevergoeding aan de hand van een paar eenvoudige richtlijnen:

  • Wat voor stage is het? Is het een meeloop- of een afstudeerstage? Bij een afstudeerstage ontvang je vaak een hogere vergoeding dan bij een meeloopstage.
  • Wat is het opleidingsniveau van de stagiaire? Een WO stagiaire ontvangt misschien meer dan een HBO’er.
  • Een stagebedrijf is helaas niet wettelijk verplicht om reiskosten te vergoeden. Gelukkig hebben de meesten een gratis OV-kaart. Heb je dit niet en moet je elke dag reizen voor je stage? Vraag dan zeker om een tegemoetkoming! De meeste bedrijven vinden dit geen problemen en willen de gemaakte reiskosten wel vergoeden.

Plaats een reactie

Sitemap