Voorbereiden op je eerste studiedag: de beste tips

Ga jij binnenkort beginnen aan een nieuwe studie? Dan breekt er een spannende periode voor je aan. Nieuwe vakken, nieuwe mensen, een nieuwe omgeving en nieuwe docenten: je gaat het allemaal meemaken. Als je zenuwen hebt voor je eerste studiedag is dat dan ook helemaal niet gek. Je kunt jezelf alvast een beetje voorbereiden op je eerste dag op de studie. Hoe je dit doet? Wij geven je wat tips!

Lees je in over de studie

Je weet natuurlijk welke studie je gaat doen, wat heb je tenslotte zelf uitgekozen. Toch kun je van tevoren al veel te weten komen over wat jou te wachten staat bij deze studie. Het kan dan ook geen kwaad om dit even door te lezen. De kans is namelijk groot dat jij op de eerste studiedag heel veel informatie te verwerken krijgt. Het is dus fijn als deze informatie jou bekend in de oren klinkt omdat je er al wat over hebt gelezen. De informatie die je binnenkrijgt op de eerste studiedag zal dan niet helemaal een verrassing voor je zijn.

Bekijk alvast je studieboeken

Als je aan een nieuwe studie gaat beginnen, heb je studieboeken moeten aanschaffen. Om jezelf voor te bereiden op je eerste studiedag, kan het een goed idee zijn om deze boeken alvast te bekijken. Blader even door de boeken heen en bedenk voor jezelf waar de studieboeken over gaan. Door dit alvast van tevoren te doen, kom je bij een nieuw vak van je studie niet geheel voor een verrassing te staan. Je weet al een beetje waar het over gaat en dit kan jou een kleine voorsprong opleveren.

Studieboeken lezen

Wees op tijd

Net als een eerste dag op stage, is het ook bij een eerste dag op je studie van groot belang dat je op tijd komt. Er is namelijk niets vervelender dan dat jij op je eerste studiedag als laatste het lokaal inloopt. Dat geeft namelijk geen goede indruk. Probeer jouw reis naar je studie zo in te plannen dat je nog ruimte hebt voor eventuele vertraging. Je weet tenslotte nooit wat er onderweg kan gebeuren. Vertraging in het openbaar vervoer, bus gemist, een lekke band met de fiets of bijvoorbeeld lange files als je met de auto bent. Probeer in ieder geval niet jouw reis te plannen dat je maar een paar minuten voor de startijd aankomt. Als je dan te maken krijgt met onverwachte dingen onderweg, ben je sowieso al te laat. Aan vertragingen kun je natuurlijk weinig doen, maar het is niet leuk om op je eerste studiedag al later aan te komen. Ga deze dag dus extra vroeg van huis. Je kunt maar beter te vroeg dan te laat zijn op jouw eerste studiedag!

Denk na over hoe je jezelf wilt introduceren

Je kent het vast wel: overal waar je nieuw komt dien je jezelf te introduceren. Als jij hier niet zo van houdt, kan het een goed idee zijn om voor je eerste studiedag alvast te bedenken wat je wilt gaan zeggen als hierom gevraagd wordt. Probeer je studiegenootjes te verrassen met wat je gaat vertellen over jezelf. Probeer het dan ook niet zo heel standaard te houden, want op deze manier krijgen studiegenootjes geen duidelijk beeld van jou. Vertel bijvoorbeeld over je hobby’s, je ambities, waarom je hebt gekozen voor deze opleiding en wat je graag zou willen ontwikkelen.

Stel vragen en luister goed

Op de eerste studiedag zal je hoogstwaarschijnlijk heel veel nieuwe informatie te horen krijgen. Let daarom op deze dag goed op en luister goed naar wat er verteld wordt. Dit is namelijk voor belang voor het vervolg van jouw studie. Het is goed om hier een duidelijk beeld van geschetst te krijgen. Als je veel nieuwe informatie te horen krijgt, is de kans uiteraard aanwezig dat je niet alles begrijpt. Het is dan ook zeker aan te raden om vragen te stellen als je deze hebt. Je kunt daar niet alleen jezelf mee helpen, maar waarschijnlijk ook studiegenootjes die zich dat ook afvroegen. Het is goed om vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt, maar ga op de eerste dag ook niet telkens iemand onderbreken om een vraag te stellen. Dit kan namelijk een vervelende indruk achterlaten bij de rest.

Net als je eerste stagedag, is ook je eerste studiedag enorm spannend. Alles is nieuw voor je en het zal allemaal wel even wennen voor je zijn. Met bovenstaande tips kun je jezelf alvast een beetje voorbereiden op jouw eerste dag op je nieuwe studie. Dan moet het helemaal goedkomen!

Plaats een reactie

Sitemap