Thuisstudies worden in het algemeen aangeprezen als makkelijk, simpel en goedkoop. Je werkt in je eigen tempo en begint met afstuderen als het jou uitkomt. Toch zitten hier meer haken en ogen aan dan wordt verteld.
Thuisstudie
Een groot nadeel van een thuisstudie is dat een enorme berg motivatie moet hebben. Er is niemand die tegen je zegt wat je moet doen, wanneer je iets af moet hebben of waar je iets aan kunt vragen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Een ander nadeel kan zijn, dat de studie je demotiveerd omdat je geen persoonlijke contact heb met je “medestudenten” om de lesstof mee door te spreken.
Wanneer een thuisstudie volgt, kom je ook niet in aanmerking voor studiefinanciering of andere financiële tegemoet komingen.
Het grootste voordeel van een thuisstudie is toch wel dat het gemakkelijk te combineren is met je huidige werk. Overdag werken en ’s avonds studeren. Het klinkt ideaal maar toch vergt het een behoorlijke dosis motivatie om ’s avonds na je werk nog de boeken in te duiken.
Deze vorm van studeren is veel voordeliger dan studeren op een locatie. Ook ben je niet verbonden aan data (begin van het schooljaar, september) en kun je beginnen wanneer je wilt.
Ondanks dat je thuisstudie een erkende opleiding is, zijn niet alle werkgevers deze al een volledige studie.
Een thuisstudie is dus niet voor iedereen weggelegd. Je moet erg gedisciplineerd en zelfstandig zijn. Je zult alles zelf moeten doen zonder hulp van een docent. Dit is de reden waarom 40 procent van de thuis-studerende studenten na de eerste drie maanden afhaakt.