Verslaafd aan je smartphone? Zo kick je af!

Is het eerste wat jij doet als je wakker wordt je telefoon checken? Kun jij urenlang scrollen op social media zonder moeite? Dan kunnen we wel concluderen dat je misschien een beetje verslaafd bent geworden aan jouw smartphone. Dat is dan ook niet helemaal gek, want waar je ook kijkt, tegenwoordig zie je overal mensen met een smartphone in hun hand. Wil jij jouw smartphone gebruik iets verminderen? Dat kan! Wij geven je de beste tips om van een smartphone verslaving af te komen.

Laat je smartphone vaker thuis liggen

Misschien klinkt dit in de eerste instantie als een onmogelijke opgave voor je, maar het helpt wel om minder op je telefoon te zitten. Als je wilt afkicken van je smartphone, is het handig om je smartphone vaker thuis te laten liggen. Ga jij ergens naartoe en heb je jouw smartphone hier eigenlijk niet bij nodig? Laat deze dan gewoon thuis liggen. Wanneer je dit doet ben je even helemaal vrij van alle meldingen en berichtjes. En geloof ons, dit is ook soms heel erg lekker!

Zet meldingen uit

Een van de beste tips om minder op je telefoon te zitten, is door je onbelangrijk meldingen op je smartphone uit te zetten. Als je een beetje verslaafd bent aan je smartphone, herken je namelijk vast wel dat je bij een melding direct naar je telefoon grijpt. En dit is natuurlijk niet bepaald bevorderlijk als jij je telefoon minder wilt gaan gebruiken. Het is dus aan te raden om onbelangrijke meldingen op je smartphone uit te zetten. Deze onbelangrijke meldingen leiden je namelijk alleen maar af, waardoor je toch weer een tijd op je telefoon doorbrengt. Zorg er daarom voor dat je deze uitzet en alleen de noodzakelijke meldingen aan laat staan.

Leg je smartphone buiten handbereik

Als je een verslaving hebt aan je smartphone, is het een goede tip om je smartphone buiten handbereik te leggen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch wel handig om te doen als je wilt afkicken van je smartphone. Als je jouw smartphone buiten handbereik legt voor een tijdje, kun je er niet bij. Hierdoor heb je minder de neiging om je smartphone te pakken, omdat het niet dicht bij je in de buurt ligt.

Houd je gebruik bij

Om af te kunnen kicken van je smartphone, is het van belang om je gebruik hiervan bij te houden. Veel telefoons beschikken tegenwoordig al over deze functie, waarbij je kunt zien hoeveel uur je doorbrengt op je smartphone. Als dit bij jouw smartphone niet het geval is, zijn er ook een hoop apps waar je gebruik van kunt maken om het gebruik te meten. Probeer jezelf een maximale tijd op te leggen voor het gebruiken van je smartphone. Bekijk je aan het einde van de dag je gebruik en zit je over dit maximale aantal heen? Dan is het tijd om nog meer te minderen. Als je binnen deze tijd blijft, ben je goed bezig. Om echt af te kunnen kicken van je smartphone is het natuurlijk wel van belang dat je het aantal uren flink verminderd ten opzichte van je eerdere gebruik.

Niet-storen modus of vliegtuigstand

Als je graag minder met je telefoon bezig wilt zijn, is het van belang dat je jouw smartphone vaker op een niet-storen modus of de vliegtuigstand zet. Op deze manier worden meldingen namelijk gedempt, waardoor je minder snel geneigd bent om naar je telefoon te grijpen. Gebruik deze functies bijvoorbeeld als je druk bezig bent en niet afgeleid wilt worden. Ook is het aan te raden om deze functies ’s nachts aan te zetten. Je wilt tenslotte niet midden in de nacht wakker worden van onbelangrijke meldingen. Wanneer je dit wel hebt, is de kans groot dat je hierna niet meer in slaap komt en je de volgende ochtend ontzettend moe wakker wordt. Het is dus echt aan te raden om gebruik te maken van deze functies wanneer nodig!

Telefoon in hand

Afkicken van je smartphone kan best een lastig proces zijn. Zeker als jij echt best veel uren doorbrengt op je smartphone, is het moeilijk om dit ineens te verminderen. Echter heeft het minder gebruiken van je smartphone best wat voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je jouw tijd aan iets anders leuks kunt spenderen en je een stuk socialer bent als je niet telkens op je smartphone zit. Als je merkt dat jij echt te veel tijd doorbrengt op je telefoon, is het dus tijd om aan de bel te trekken. Probeer je verbruik te verminderen en je zult zien dat je dit na een tijdje heel fijn vindt. Niet alles draait tenslotte om de smartphone, er zijn nog veel meer leuke dingen te doen!

Plaats een reactie

Sitemap