Verklein de kans op een scooterongeluk

Mensen kopen om veel verschillende redenen een scooter: je mag vanaf 16 jaar een scooter besturen, hij heeft weinig vermogen, waardoor je niet zo snel de macht over het voertuig verliest en hij eenvoudig te besturen is. Iedereen kan het leren. Bovendien zijn scooters een stuk zuiniger dan auto’s en is de benzine goedkoper. Ook kun je je makkelijker door het verkeer bewegen en ben je sneller dan op de fiets. Allemaal interessante voordelen, die het aantrekkelijk maken om een scooter aan te schaffen. Echter is de kans op een ongeluk groter dan op de fiets. Lees daarom hier enkele praktische tips, om zo veilig mogelijk op de scooter te rijden. Daarnaast geven we je informatie over een scooterverzekering voor als het toch mis gaat.

Doorbreek routines

Het gevaar met iedere dag dezelfde route rijden is dat je het op de automatische piloot gaat doen. Je weet precies hoe de verkeerssituatie is en hebt bepaalde verwachtingen van wat er op je af komt. Op zich prettig, maar er zit ook een risico in. Want juist doordat je verwacht wat er gaat gebeuren, ben je misschien niet voorbereid op een onverwachte situatie. Iemand die zich niet aan de verkeersregels houdt, een weggebruiker die daar eigenlijk helemaal niet mag zijn of een voorwerp op de weg – het kan van alles zijn. Om de routine te doorbreken kun je ervoor kiezen om niet altijd dezelfde route te nemen. Zijn er twee of drie routes naar jouw bestemming en zijn ze allemaal ongeveer even snel, kun je de routes afwisselen. Ook leuk om eens een ander uitzicht te hebben.

Zorg voor een veilig voertuig

Al bij de aanschaf van de scooter moet je deze op mankementen controleren. Misschien is de scooter niet perfect, maar heeft die wel een mooi prijsje. Overweeg in dit geval of je hem zelf kunt repareren, zodat je er veilig mee op pad kunt. Bedenk dat een scooter die veel goedkoper is dan de rest, vaak veel mankementen heeft, waar veel geld in gaat zitten. Hoewel je misschien helemaal geen zin hebt om je scooter te laten repareren, is het verstandig om dit wel te doen, zodat je niet meer stuk maakt en je bovendien veilig op pad kunt.

Zorg voor een veilig voertuig

Houd rekening met de wegomstandigheden

Het maakt een verschil of je met droog of met nat weer rijdt. Vooral in de herfstperiode krijg je met gevaarlijkere situaties te maken. Natte bladeren op de weg zijn de ideale omstandigheid om goed weg te glijden. Wees hierop bedacht en probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Is dit niet mogelijk op een veilige manier, moet je voorzichtig rijden en je snelheid al op tijd aanpassen. Ook op een gladde of natte weg moet je extra goed opletten dat je de controle niet verliest. Rijd niet te snel en wen langzaam aan de omstandigheden.

Sluit een verzekering af

Hoewel je veel kunt doen om een ongeluk te voorkomen, is het helaas soms onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk om een goede verzekering te hebben afgesloten. Je kunt het aanbod van de scooterverzekering vergelijken. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Bepaal wat je graag gedekt wilt hebben en kies op basis daarvan de juiste verzekering voor jouw scooter. Zo voorkom je dat je voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

Plaats een reactie

Sitemap