Veelgemaakte fouten bij het opstellen van een CV

Het opstellen van een goed CV is een belangrijk onderdeel van het solliciteren. Wanneer je geen goed CV hebt, bestaat de kans namelijk dat je meteen wordt afgewezen als je een sollicitatie hebt verstuurd. Maar het opstellen van een CV is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat je meteen een goede indruk achterlaat? Er zijn een aantal fouten bij het opstellen van een CV die je in ieder geval absoluut moet zien te voorkomen. Welke fouten dit zijn? Wij zetten er hieronder een aantal op een rijtje om je hier een beter beeld van te geven.

Een slechte indeling

Een van de meest voorkomende fouten bij het maken van een CV, is een slechte indeling. Als jouw CV er rommelig en chaotisch uitziet, is de kans namelijk aanwezig dat de werkgever waar je gesolliciteerd hebt deze niet eens bekijkt. Zonde natuurlijk, want het is juist belangrijk om meteen een goede indruk achter te laten. Een duidelijk CV is overzichtelijk ingedeeld. Dit kun je realiseren door gebruik te maken van duidelijke titels en tussenkoppen, een goede regelafstand en voldoende witruimte. Daarnaast is het slim om zo nu en dan gebruik te maken van opsommingstekens, zodat je voorkomt dat het een te grote lap tekst wordt.

Te veel informatie

Bij een CV opstellen is een ander veelgemaakte fout dat er te veel informatie geplaatst wordt. Hoewel het logisch is dat je jezelf van je beste kant wilt laten zien, is het niet slim om alles over jezelf te vertellen. Als er te veel informatie op het CV staat, is de kans aanwezig dat de werkgever al afhaakt. Dit moet je zien te voorkomen door alleen de nodige informatie over jezelf op het CV te zetten. Je maakt waarschijnlijk ook nog een motivatiebrief en hier krijg je de mogelijkheid om meer over jezelf kwijt te kunnen. Zet dus niet alles over je leven op je CV, maar plaats alleen informatie die echt relevant kan zijn voor de werkgever.

Spelfouten

Als je op zoek gaat naar een voorbeeld van een slechte CV, is de kans groot dat je in dit CV diverse spelfouten tegenkomt. Dit is dan ook een fout die veel wordt gemaakt. Een van de beste tips voor het maken van een CV is dan ook om geen spelfouten te maken. Dit komt ontzettend onprofessioneel over en de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wordt hierdoor zeker kleiner. Tijdens een CV maken is het daarom belangrijk om goed op te letten of je geen spelfouten maakt. Als je niet heel goed bent in spelling en grammatica, kan het slim zijn om het CV dat je hebt gemaakt na te laten kijken door verschillende mensen. Zo kunnen eventuele spelling- en grammaticafouten eruit worden gehaald en voorkom je dat je een slechte indruk maakt.

Het past niet bij de functie waarop je solliciteert

Een fout die ook regelmatig wordt gemaakt bij het sollicitatieproces is dat er een CV verstuurd wordt die niet overeenkomt met de functie. Dit is niet handig om te doen, want zo kan een werkgever misschien maar lastig begrijpen wat jij kan toevoegen. Als je een CV gaat maken is daarom ook een van de beste tips om het te laten aansluiten bij de functie waarop je solliciteert. Op deze manier maak je meer indruk en kan de werkgever echt zien wat jij kan bijdragen en of je een match bent.

Geen goede foto gebruiken

Een fout die je ook moet zien te voorkomen bij het maken van een CV, is het gebruiken van een verkeerde foto. Het is dan wel niet verplicht, maar veel werkgevers vinden het wel fijn om een gezicht te hebben bij het CV. Het kan jouw CV persoonlijker maken en dit kan voordelen hebben. Het is echter niet slim om een onverzorgde of onprofessionele foto te gebruiken, want dit kan juist weer in jouw nadeel werken. Zorg ervoor dat het professioneel overkomt en je dus echt een professionele foto op je CV plaatst.

Geen of onjuiste contactgegevens

Als je op zoek gaat naar een slechte CV voorbeeld, kun je ervanuit gaan dat er geen of onjuiste contactgegevens worden gebruikt. Check dit dus echt als je een CV aan het opstellen bent, want het is natuurlijk niet fijn als je niet bereikbaar bent. Zorg dat de contactgegevens kloppen en dat je alle nodige informatie vermeldt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geboortedatum, woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer.

Cv maken tips

Kortom: deze fouten worden nog veel gemaakt bij het opstellen van een CV. Maar hoe maak je wel een goed CV? Door deze bovenstaande fouten in ieder geval absoluut te voorkomen. Wees duidelijk, zorg voor een goede lay-out en beschrijf alleen de belangrijke gegevens. Lees deze tips voor een CV maken om te kijken naar hoe het wél moet!

Plaats een reactie

Sitemap