Tweede studie te duur of niet

Twijfel je er over om aan een tweede Hbo of WO-studie te beginnen? Lees dan gauw even verder! Het twijfelen slaat meestal toe wanneer je er achter komt dat je het gevreesde ‘instellingscollegegeld’ moet betalen. Maar het is per definitie niet altijd zo dat iedere student die een tweede studie begint dit moet betalen. Wij leggen je uit waarom!

Tweede studie te duur of niet

Misschien heb je vier jaar geleden een studie gekozen die toch niet helemaal bij je past, je bent doorgegaan omdat het zonde was om de studie af te breken maar eigenlijk wil je iets heel anders. Ook ben je nog lang niet klaar met studeren en zie je een 40 urige werkweek als de hel op aarde. Maar als je met een nieuwe bacheloropleiding begint wanneer je al een bachelorgraad hebt behaald dien je instellingscollegegeld te betalen. Hetzelfde geldt voor een tweede universitaire studie. De hoogte van het instellingscollegegeld verschilt erg per studie en instantie maar ligt gemiddeld op ongeveer 10.000 euro per jaar! Ongeveer 8.000 euro hoger dan het normale collegegeld dus! Een geneeskunde studie in Maastricht kost zelfs 32.000 euro! Maar er blijkt licht aan de horizon. Er zijn drie mogelijkheden om dit hoge bedrag te ontwijken!

Tweede studie kosten omzeilen

Het is aan te raden om alvast te beginnen aan een tweede studie voordat je klaar bent met je eerste studie. Je hoeft dan geen extra bedrag op te hoesten. Je bent dan ingeschreven voor twee studies en rond de eerste studie binnen een paar maanden af. Je kunt de examencommissie vragen om uitstel voor je afstuderen.

De tweede uitzondering op de regel is wanneer je een studie volgt in de gezondheidszorg of in het onderwijs. Maar let op: heb je de eerste studie ook in één van deze twee richtingen gedaan? Dan betaal je alsnog…

Studie-kosten.nl komt met een handig schema waar je meteen kan zien of je instellingscollegegeld moet betalen bij het starten van een tweede bacheloropleiding of WO-studie.

tweede-studie

Ben je er niet helemaal zeker van onder welke branche jouw studie valt? Op DUO kun je het CROHO raadplegen. Hier vult je je studiegegevens in en kun je de details van jouw hogeschool of universiteit bekijken.

Studeren in het buitenland

Een derde manier om aan het instellingsgeld te ontkomen is studeren in het buitenland. Je hoeft dan sowieso geen rekening meer te houden met het Nederlandse onderwijssysteem bij de keuze van een studie. Een land waar veel Nederlanders naar uitwijken is België. Studeren is hier in veel opzichten goedkoper. Voor een collegejaar aan de universiteit betaal je ongeveer 900 euro en studentenwoningen in steden als Gent en Antwerpen zijn ook stukken goedkoper dan in Utrecht of Amsterdam. Meer informatie over studeren in België vind je hier. Je kunt ook altijd nog uitwijken naar één van de Scandinavische landen. Hier is het onderwijs namelijk gratis! Met uitzondering van Noorwegen horen Finland, Denemarken en Zweden net als Nederland ook bij de EU. Hierdoor is het voor Nederlanders ook mogelijk om gratis te studeren. Hier vind je meer over studeren in Scandinavië.

Goed om te weten tijdens een tweede studie

  • Tijdens het volgen  van een tweede studie is het mogelijk om geld te lenen bij DUO. Dit gaat net als tijdens een eerste studie via het collegegeldkrediet.
  • Sommige onderwijsinstellingen hebben extra regelingen voor studenten die toch een tweede studie willen volgen. Vraag dit na bij jouw onderwijsinstelling.
  • Als je als eerste een associate degree opleiding hebt gevolgd en daarna verder gaat met het volgen van een bacheloropleiding, hoef je geen instellingsgeld te betalen.
  • Als je ingeschreven staat voor twee bacheloropleidingen hoef je maar één keer het wettelijke collegegeld te betalen.

Lees ook: Waarom collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar?

Plaats een reactie

Sitemap