Twijfel je over een tweede hbo of universitaire studie? Lees dan gauw even verder! Het twijfelen slaat meestal toe wanneer je er achter komt dat je het gevreesde instellingscollegegeld moet betalen. Gelukkig is het zo dat niet iedere student die een tweede studie wil volgen dit moet betalen. In dit artikel lees je er alles over.
Tweede studie te duur of niet
Misschien heb je vier jaar geleden een studie gekozen die toch niet helemaal bij je past. Je hebt het af gemaakt omdat het zonde was om de studie af te breken maar eigenlijk wil je iets heel anders. Ook ben je nog lang niet klaar met studeren en zie je een 40-urige werkweek als de hel op aarde. Maar als je met een nieuwe bacheloropleiding begint wanneer je al een bachelorgraad hebt behaald dien je instellingscollegegeld te betalen. Hetzelfde geldt voor een tweede universitaire studie.
De hoogte van het instellingscollegegeld verschilt erg per studie en onderwijsinstelling maar ligt gemiddeld op ongeveer 10.000 euro per jaar! Dit is circa 8.000 euro hoger dan het reguliere collegegeld! Een geneeskunde studie in Maastricht kost zelfs 32.000 euro per jaar! Maar gelukkig blijkt er licht aan de horizon. Er zijn drie mogelijkheden om dit hoge bedrag te ontwijken!
Tweede studie kosten omzeilen
Het is aan te raden om alvast te beginnen aan een tweede studie vóórdat je klaar bent met je eerste studie. Je hoeft dan geen extra bedrag op te hoesten. Je bent dan ingeschreven voor twee studies tegelijkertijd en rond de eerste studie binnen een paar maanden af. Je kunt de examencommissie vragen om uitstel voor het afstuderen.
De tweede uitzondering op de regel is wanneer je een studie volgt in de gezondheidszorg of in het onderwijs. Maar let op: dit geldt alleen als je de eerste studie niet in één van deze twee richtingen hebt gedaan? Als dit wel het geval is, betaal je alsnog instellingsgeld.
Studie-kosten.nl komt met een handig schema waarmee je direct kunt zien of je instellingscollegegeld moet betalen bij het starten van een tweede bachelor of universitaire studie.
Ben je er niet helemaal zeker van onder welke branche jouw studie valt? Op DUO kun je het CROHO raadplegen. Hier vult je je studiegegevens in en kun je de details van jouw hogeschool of universiteit bekijken.
Studeren in het buitenland
Een derde manier om aan het instellingsgeld te ontkomen is studeren in het buitenland. Je hoeft dan sowieso geen rekening meer te houden met het Nederlandse onderwijssysteem. Een land waar veel Nederlandse studenten naar uitwijken is België.
Studeren in België in veel opzichten goedkoper. Voor een collegejaar aan de universiteit betaal je ongeveer 900 euro. Woningen in studentensteden als Gent, Leuven en Antwerpen zijn ook stukken goedkoper dan bijvoorbeeld in Utrecht of Amsterdam. Hier vind je meer over studeren in België. Je kunt ook altijd nog uitwijken naar één van de Scandinavische landen. Hier is het onderwijs namelijk gratis! Met uitzondering van Noorwegen behoren Finland, Denemarken en Zweden net als Nederland bij de EU. Hierdoor is het voor Nederlanders ook mogelijk om in deze landen gratis te studeren. Hier vind je meer over studeren in Scandinavië.
Goed om te weten tijdens een tweede studie
- Tijdens het volgen van een tweede studie is het altijd mogelijk om geld te lenen bij DUO. Dit gaat net als tijdens het volgen van een eerste studie via DUO.
- Sommige onderwijsinstellingen hebben speciale regelingen voor studenten die toch een tweede studie willen volgen. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw onderwijsinstelling.
- Als je eerste een associate degree opleiding hebt gevolgd en daarna verder gaat met het volgen van een bacheloropleiding, hoef je geen instellingsgeld te betalen.
- Onderwijsinstellingen mogen de hoogte van instellingsgeld zelf bepalen. Vaak zijn de bedragen binnen een instelling verschillend per faculteit.
- Als je tegelijkertijd ingeschreven staat voor twee bacheloropleidingen, hoef je maar één keer het wettelijke collegegeld te betalen.
Lees ook: Waarom collegegeld betalen tijdens een bestuursjaar?
Bedankt voor de info! Ik had een vraag, ik zit zelf in mijn derde studiejaar van mijn HBO-bachelor. Ik zou graag hierna een WO-bachelor willen volgen. Als ik in mijn afstudeerjaar mij inschrijf voor de WO-studie hoef ik geen instellingstarief te betalen heb ik begrepen uit dit artikel. Geld dit dan alleen voor mijn eerste jaar van de WO-bachelor en moet ik in jaar 2 en 3 alsnog het hoge tarief betalen? Of geldt het wettelijke tarief dan voor alle drie de jaren op mijn WO-studie?
Ik hoor graag meer van jullie!