Tips voor samenwonen met studiegenoten

Ga je voor het eerst op kamers? Als je gaat samenwonen met studiegenoten, is dat waarschijnlijk vooral in het begin even spannend. Naarmate de tijd vordert, gaat het uiteraard wennen. Om je tijd zo leuk mogelijk te maken, is het wel van belang dat je goed met elkaar omgaat. Wil je jouw tijd in het studentenhuis gezellig houden, dan zijn er een aantal handige tips die goed zijn om te weten. Ben je benieuwd naar welke tips dat zijn? Lees snel verder, wij sommen er hieronder een aantal voor je op.

Duidelijke afspraken maken

Een eerste goede tip voor als je binnenkort gaat samenwonen met studiegenoten, is om duidelijke regels op te stellen. Als je geen afspraken maakt, ontstaan er sneller misverstanden. Dat kan invloed hebben op de sfeer, waardoor afspraken een uitstekende houvast kunnen zijn. Je wilt spanningen onderling tenslotte het liefst voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over wie welke ruimte wanneer schoonmaakt en wie wat betaald. Hoe duidelijker de afspraken, hoe minder snel er irritaties ontstaan. Maak een lijst waarop je alle geldende afspraken zet. Mocht er een irritatie ontstaan, dan kunnen jullie daar altijd even op terugkijken om te kijken hoe jullie het hebben afgesproken.

Elkaar genoeg rust gunnen

In een studentenhuis zit je waarschijnlijk al veel op elkaars lip. Zeker als jullie meerdere ruimtes met elkaar delen, zoals de woonkamer, keuken en badkamer. Zelf vind je het waarschijnlijk daarom ook wel fijn om zo nu en dan even wat rust en privacy te hebben. Jezelf zo nu en dan even afzonderen is dan ook helemaal niet erg. Gun dat je andere huisgenoten dan ook, zodat jullie gezellig tijd samen kunnen spenderen maar ook even tot rust kunnen komen. Als je graag zo nu en dan tot rust komt, is dat uiteraard mogelijk door in je eigen kamer te gaan zitten of door bijvoorbeeld even je oordopjes in te doen of je koptelefoon op te zetten.

Wees altijd jezelf

Het studentenhuis waarin je gaat wonen moet straks wel als thuis voelen. Daarom is het van belang dat je altijd jezelf bent. Doe jezelf niet anders voor dan je daadwerkelijk bent, want dat is voor niemand fijn. Respecteer elkaar en probeer er een onvergetelijke periode van te maken samen. Als je jezelf bent, krijg je ook de kans om echt een band met iemand op te bouwen. Misschien maak je door samen te wonen met leuke huisgenootjes wel vrienden voor het leven! 

Ruim je eigen troep op

Een bekende oorzaak van ruzies in studentenhuizen, is troep. Om irritaties en ruzies te voorkomen, is het een goede tip om je eigen troep op te ruimen. Wees niet te chaotisch en laat niet overal spullen slingeren. Dat is namelijk niet bepaald fijn voor huisgenoten. Houd het studentenhuis en in ieder geval de gezamenlijke ruimtes zo schoon mogelijk. Zo voorkom je dat het een grote bende wordt en dat heeft ook een positief effect op de sfeer. Heb je troep gemaakt tijdens het koken of studeren? Ruim het dan gelijk even op. Een kleine moeite, die een hoop frustraties voorkomt!

Blijf open en eerlijk

Het komt ongetwijfeld wel eens voor dat je het niet eens bent met een standpunt van je huisgenoot. Als dat het geval is, kun je daar maar beter voor uitkomen. Krop je irritaties niet op, want dan ga je je misschien alleen maar meer ergeren. Wees open en eerlijk en probeer een manier te vinden om te zeggen waar je het niet mee eens bent. Zo kunnen jullie samen eventuele misverstanden oplossen. Een goede communicatie is een must om op een fijne manier met studiegenoten samen te wonen.

Maak een WhatsApp groep aan

Als je samenwoont, is het van belang om goed contact met elkaar te houden. Om even snel met elkaar te kunnen communiceren, is het slim om een WhatsApp groep aan te maken met je huisgenoten. Dat is bijvoorbeeld handig als niet iedereen op dezelfde tijd thuis is, om te bepalen wie er mee eet, het delen van informatie over het schoonmaakrooster of om andere zaken te bespreken. Als je heel close bent met je huisgenoten, zullen de gesprekken over van alles en nog wat gaan. 

Heb je op een kamer in een studentenhuis gereageerd of ga je dat binnenkort doen? Als je indruk maakt bij het hospiteren en de kamer uiteindelijk bemachtigt, zijn deze bovenstaande tips goed om te onthouden. Zo zorg je voor een fijne sfeer in het studentenhuis en ga je ongetwijfeld een gezellige en onvergetelijke tijd tegemoet. Zo wordt het samenwonen met huisgenootjes vast hartstikke leuk!

Plaats een reactie

Sitemap