Tips voor een sterke pitch

Is pitchen niet jouw sterkste kant? Dat is natuurlijk goed mogelijk. Goed pitchen kan namelijk nog best lastig zijn. Toch zijn er wel een aantal tips die je kunt gebruiken om jouw pitch zo sterk mogelijk te maken. Heb jij een pitch op de planning staan binnenkort en wil je weten hoe je een zo sterk mogelijke pitch neerzet? Lees dan snel verder, want wij geven je wat handige tips. 

Goed voorbereiden

Al is een pitch vaak maar van korte duur, om een ijzersterke pitch neer te zetten is een goede voorbereiding van groot belang. Maar hoe tref je een goede voorbereiding voor een pitch? Het is goed om eerst op een rijtje te hebben wie jouw publiek is en wat de boodschap is die je graag wilt overbrengen. Zodra je dit weet, kun je een pitch in elkaar gaan zetten. Het kan een goed idee zijn om eerst de pitch volledig uit te schrijven. Schrijf alles op wat je graag wilt vertellen. Door het uit te schrijven krijg je een goed beeld van wat je niet mag vergeten te vertellen.

Bij een goede voorbereiding van de pitch hoort dan ook zeker het repeteren van jouw pitch. In de eerste instantie kun je het verhaal dat je hebt uitgeschreven als houvast gebruiken. Echter is het niet aan te raden om letterlijk te vertellen wat je hebt opgeschreven. Probeer er toch een beetje een andere draai aan te geven, want anders komt het heel gerepeteerd over. Je wilt overtuigend overkomen en interactie met het publiek krijgen. Leer de pitch daarom niet volledig uit je hoofd, gebruik alleen de rode draad. Je kunt uiteraard wel wat steekwoorden opschrijven indien je dit handig vindt.

Voorbereiden pitch

Maak gebruik van een aandachtstrekker

Een van de belangrijkste tips voor een goede pitch is om gebruik te maken van een aandachtstrekker. Dit houdt in dat je aan het begin van de pitch direct de aandacht van jouw publiek trekt. Dit is dan ook belangrijk om voor elkaar te krijgen, want met een goede aandachtstrekker sta je vaak al een streepje voor. Probeer in de aandachtstrekker al meteen te laten blijken waar jij over gaat pitchen. Dan is meteen de aandacht van het publiek erbij. Maar waar moet een goede aandachtstrekker dan aan voldoen? Probeer ervoor te zorgen dat de aandachtstrekker persoonlijk en prikkelend is. Bij een aandachtstrekker zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het stellen van een persoonlijke vraag.

Goede houding

Je hebt vast wel eens naar een pitch gekeken waarbij iemand geen goede houding aan nam. Dan weet je ook dat dit niet bevorderlijk is voor de pitch. Een goede houding is namelijk van groot belang om een goede pitch neer te zetten. Probeer altijd te zorgen voor een open houding en gebruik jouw handen tijdens het praten. Als je dit niet doet, kan het soms nog wat ongemakkelijk overkomen omdat je niet goed weet waar je jouw armen moet houden.

Houd de interactie met je publiek

Hoewel een pitch maar kort duurt, is het wel belangrijk dat je genoeg interactie met je publiek houdt. Dit is namelijk bevorderlijk om jouw presentatie zo sterk mogelijk te maken. Het is namelijk leuker als je het publiek goed bij jouw pitch betrekt, dan dat je in één keer een heel verhaal verteld zonder het publiek erbij te halen. Zeker als je merkt dat de aandacht voor jouw pitch wat minder wordt, is het verstandig om er wat interactie in te gooien.

Een leuke afsluiter

Heb je jouw boodschap goed overgebracht op het publiek en ben je niets vergeten te vertellen? Dan is het tijd voor de afsluiter. En ook dit is belangrijk als je een pitch gaat houden. Het is van groot belang dat je een goede afsluiter hebt, want dit is tenslotte het laatste wat het publiek hoort. Als jij een goede afsluiter hebt van je pitch, is de kans groter dat zij zich dit nog een tijdje zullen herinneren. Denk hier dus voorafgaand aan je pitch goed over na. Laat in de afsluiting de kernboodschap nog eens naar voren komen en bedenk er iets leuks omheen. Dan is de kans groot dat het publiek jouw pitch nog goed zal blijven herinneren.

Deze bovenstaande pitch tips kun je zeker in je achterhoofd houden om en sterke pitch neer te zetten. Ook als je misschien niet zo dol bent op pitchen, kun je ervoor zorgen dat jouw pitch goed overkomt. Houd deze tips daarvoor zeker in gedachten, want hiermee kom je al een heel eind.

Plaats een reactie

Sitemap