Tips om minder snel afgeleid te raken tijdens het studeren

Heb jij er ook wel eens last van dat je tijdens het studeren snel afgeleid bent? Dan ben je vast niet de enige. Er zijn veel dingen die jou kunnen afleiden als je aan het studeren bent. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit minder snel gebeurt? Wij helpen je op weg en geven je tips om minder snel afgeleid te raken.

Creëer een eigen plek

Studeren aan de tafel in de woonkamer, waar je huisgenoten ook rondlopen, is geen goed idee. De kans is namelijk groot dat jij dan door ieder klein dingetje al bent afgeleid. Een van de beste tips voor een goede concentratie is dan ook om je eigen studeerplek te creëren. Of dit nu in je slaapkamer is of in een andere ruimte in je huis, het is goed om je eigen plekje te hebben. Op deze manier heb jij namelijk echt een ruimte waar je jezelf even kunt afzonderen, waardoor het makkelijker wordt om jezelf te focussen op het studeren.

Zorg voor minder prikkels

Hoe je jezelf beter kunt concentreren tijdens het studeren? Door te zorgen voor minder prikkels. Dit is vaak maak makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens het studeren kun je namelijk te maken hebben met veel verschillende prikkels. Als je snel afgeleid bent tijdens het studeren, kun je verschillende prikkels proberen te verminderen. Ten eerste zou het handig zijn om je smartphone uit te zetten, of de meldingen hiervan te dempen. De smartphone is een van de grootste redenen van afleiding tijdens het studeren. Als je smartphone binnen handbereik ligt, ben je sneller geneigd hier toch even op te kijken. Voor je het weet heb je al je berichtjes beantwoord, je mail geopend en door social media gescrold. Dit is natuurlijk allesbehalve bevorderlijk voor jou concentratie. Een van de beste tips voor een betere concentratie is dan ook om je smartphone uit te zetten of je meldingen te dempen als je aan het studeren bent.

Niet alleen je smartphone kan voor afleiding zorgen tijdens het studeren. Denk bijvoorbeeld ook aan de radio, tv of omgevingsgeluiden. Heb je last van bijvoorbeeld jouw huisgenoten? Een van de beste tips voor concentratie is dan om jezelf af te zonderen door bijvoorbeeld een koptelefoon op te doen of oortjes in te doen. Dit is vooral een goede optie als jij het fijn vindt om met muziek te studeren.

Als je aan het studeren bent op je laptop, kan je ook met prikkels te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende tabbladen die openstaan op het internet. Wellicht staan daar Netflix, YouTube en Facebook tussen. Als je dit ziet staan, is de verleiding om toch even snel hierop te klikken heel groot. En zodra je dit doet ben je weer volledig afgeleid. Dit is natuurlijk niet de bedoeling als je goed wilt studeren. Een van de belangrijkste tips om je te concentreren is dan ook om op je laptop alleen de nodige dingen te openen. Zet dus geen overbodige tabbladen open of andere software die jou kan afleiden.

Stel concrete doelen op voor jezelf

Door doelen voor jezelf op te stellen, wordt het makkelijker om jezelf goed te concentreren. Misschien heb je al zolang iets uitgesteld, dat de deadline nu echt dichtbij begint te komen. Als de tijd begint te dringen, moet je echt een concreet doel op te stellen. Je moet er dan ook alles aan doen om dit doel te behalen. Wanneer je een concreet doel opstelt voor jezelf en je deze echt wilt behalen, ben je minder snel afgeleid. Je weet tenslotte wat je in dit geval te doen staat, dus je hebt helemaal geen tijd voor prikkels.

Doelen opstellen voor jezelf

Geef jezelf ook rust

Waar je hard aan het werk moet gaan zonder al te veel afgeleid te zijn, is het ook bijna onmogelijk om een hele dag geconcentreerd te blijven. Het is daarom een goed idee om na een aantal uur studeren, even rust te nemen. Neem bijvoorbeeld even een kwartiertje of halfuurtje pauze. Op dat moment kun je natuurlijk wel gewoon even je smartphone erbij pakken. Door even rust te pakken tussen het studeren door, gaat het vaak na deze pauze weer een stuk beter. Dan kun je jezelf namelijk vaak beter concentreren.

Snel afgeleid zijn tijdens het studeren is natuurlijk niet fijn. Toch zijn er wel een aantal dingen om ervoor te zorgen om dit minder snel te laten gebeuren. Bovenstaande tips kun je hiervoor zeker onthouden, want deze tips kunnen jou hier goed bij helpen. Om de beste resultaten te behalen met studeren, is het tenslotte van groot belang dat je goed kunt concentreren. Zo heb je meer kans op succes!

 

 

Plaats een reactie

Sitemap