Tips om geld te besparen op uiteten

Als student is het leven lang niet altijd zo goedkoop. Zelf boodschappen doen als je op kamers woont, huur betalen, uitgaan, uiteten: het zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat de kosten hoog oplopen. En met een studentenbudget is dit zeker niet makkelijk. Ga je vaak uiteten met vrienden, studiegenootjes, familie of collega’s? Dan weet je als geen ander dat dit ook iedere keer weer best wat geld kost. Er zijn echter een aantal tips die je helpen om te besparen op uiteten. Welke tips dit zijn? Wij zetten hieronder op een rij hoe je goedkoop kunt uiteten!

Ga lunchen in plaats van dineren

Een goede tip om geld te besparen op uiteten is door te kiezen voor een lunch in plaats van diner. Een diner is over het algemeen namelijk een stuk duurder, omdat je dan sneller kiest voor meerdere gerechten. En hoe meer gerechten je bestelt, hoe meer geld je kwijt bent. Lunchgerechten zijn daarnaast vaak goedkoper dan hoofdgerechten bij een dinerkaart, waardoor je met een lunch een goede keuze maakt. Een etentje op de planning? Stel dan gerust eens voor om te gaan lunchen.

Bestel meerdere voorgerechten

Wat ook een goede manier is om minder geld uit te geven aan uiteten, is door meerdere voorgerechten te bestellen bij een diner. Voorgerechten zijn vaak goedkoper dan hoofdgerechten, omdat het om kleinere porties gaat. Als je hier meerdere van bestelt in plaats van bijvoorbeeld drie gangen, ben je minder kwijt aan de kosten.

Neem alleen een hoofdgerecht

Voordelig uit eten is ook mogelijk door alleen een hoofdgerecht te kiezen. Zit je snel vol en heb je geen toetjesmaag? Dan is dit een prima optie om geld te besparen op uiteten. Ben je wel iemand die veel kan eten? Dan is het ook een mogelijkheid om thuis alvast iets kleins te eten, zodat je in het restaurant alleen een hoofdgerecht kan bestellen.

Niet met honger uiteten gaan

Een veelgemaakte fout van studenten waardoor ze veel geld kwijt zijn, is dat ze gaan uiteten met een hongergevoel. Dit moet je zien te voorkomen als je niet wilt schrikken van de rekening die je na een avondje uiteten krijgt. Als je met een hongergevoel uiteten gaat, is de kans groot dat je het ene na het andere gerecht bestelt. En je raadt het al: dat loopt op in de kosten. Als je niet te veel geld wilt spenderen in een restaurant is het slim om alvast iets kleins te eten van tevoren. Zo beperk je jouw hongergevoel en voorkom je dat je iets te enthousiast wordt met bestellen.

Zoek naar lopende acties

Goedkoop dineren doe je ook door op zoek te gaan naar lopend acties. Online zijn regelmatig leuke acties van restaurants te vinden, die ervoor zorgen dat jij voordelig uiteten kan gaan. Deze deals leveren soms flink wat korting op, waardoor je voor weinig geld een heerlijk avondje tegemoet kunt gaan. Naar korting zoeken is slechts een kleine moeite, maar is soms wel heel effectief. 

Je gerecht delen met anderen

Wil je betaalbaar uiteten? Dan is het ook een mogelijkheid om je gerechten met anderen te delen. Vooral als je iemand bent die vrij snel vol zit, is dit een goed idee. Op deze manier deel je niet alleen het gerecht, maar ook de prijs. Om te voorkomen dat je te weinig eet, is het dan nog een optie om wat bijgerechtjes te bestellen. Zo zit je alsnog vol, maar betaal je hier niet al te veel geld voor.

Ga op zoek naar goedkope restaurants

Hoeveel geld je kwijt bent aan een avondje uiteten, hangt af van het restaurant dat je bezoekt. Het ene restaurant is een stuk duurder dan het andere restaurant. Om te voorkomen dat je jezelf rot schrikt van de rekening aan het einde van een leuke avond, kan het geen kwaad om vooraf alvast wat research te doen naar goedkopere restaurants. Vaak is er bij restaurants online een menukaart te vinden en hierbij krijg je ook al een beter beeld van de prijzen. Zo is het makkelijker om op zoek te gaan naar een restaurant dat binnen je budget past en waar je geen torenhoge prijzen staan te wachten. Er zijn genoeg leuke goedkope restaurants te vinden, dus doe vooral even je onderzoek van tevoren!

Bestel een fles water in plaats van frisdrank of alcohol

Duurt het even voordat het eten arriveert? Grote kans dat je dan drankje na drankje bestelt. En dat loopt natuurlijk op in de kosten, wat je moet zien te voorkomen als je niet te veel geld wilt spenderen. Wat een goede tip is, is om bijvoorbeeld een grote fles water te bestellen. Hier doe je wel een tijdje mee en zo voorkom je dat je telkens weer opnieuw iets bestelt. Dit is bovendien een stuk goedkoper dan wanneer je telkens een glaasje frisdrank of alcohol bestelt. 

Goedkoop lekker uit eten is als student zeker mogelijk. Met deze tips in je achterhoofd moet het jou lukken om lowbudget te gaan uiteten bij een fijn restaurant. Zo hoef je niet telkens nee te verkopen als iemand graag een avondje met je uiteten wil, maar houd je de kosten wel beperkt. En hoe meer je bespaart, hoe beter het is voor je studentenbudget!

Plaats een reactie

Sitemap