Heb jij als student zo nu en dan te maken met een studiedip? En ga je omdat je geen motivatie hebt om te studeren steeds meer uitstellen? Je weet zelf als geen ander dat dit uiteraard niet bevorderlijk is voor jouw studieresultaten. We begrijpen natuurlijk dat je wellicht liever wat anders doet dan studeren, maar het is vanzelfsprekend wel van groot belang om jouw diploma te kunnen behalen. Merk jij bij jezelf dat je af en toe last hebt van zo’n studiedip? Er zijn een aantal tips om beter te studeren en dus om die studiedip te voorkomen. Benieuwd welke tips dit zijn? Wij zetten ze voor je op een rij.
Plannen
Je had deze waarschijnlijk al wel in dit rijtje verwacht. Plannen is ontzettend belangrijk om goed te kunnen studeren. Het is van belang dat je in jouw planning al jouw activiteiten en deadlines plaatst. Denk dus aan lessen, werkgroepen en deadlines. Denk echter ook om activiteiten die je in je vrije tijd doet, zoals bijvoorbeeld sporten. Door al jouw activiteiten in een planning te zetten, krijg je een veel beter overzicht voor jezelf. Zo weet je namelijk precies wat jij welke dag moet gaan doen. Dit geeft veel meer rust in je hoofd dan dat je door de bomen het bos niet meer ziet en niet meer weet wat wanneer af moet. Dankzij een planning ben je er sneller van bewust dat je echt moet gaan studeren om bijvoorbeeld een belangrijke deadline te kunnen halen.
Routine is van belang
Als je regelmatig te maken hebt met een studiedip, is het van belang dat je een routine creëert. Hoe duidelijker jouw routine wordt, hoe normaler het straks wordt om te gaan studeren op bepaalde tijden en dagen. Houd er ook rekening mee of je beter kunt studeren in bijvoorbeeld de vroege ochtend, of juist ’s avonds laat de meeste energie hebt om je boeken erbij te pakken.
Kies de juiste studieplek
Hoe kan je goed studeren? Jouw studeerplek speelt hier een goede rol in. Als jij meestal met je studieboeken en laptop in de bank ploft, is de kans groot dat je te maken krijgt met veel afleiding waardoor je niet goed kunt studeren. Kies daarom een studeerplek uit in je huis waar je verwacht goed gemotiveerd aan de slag te kunnen gaan. Je kunt ook verschillende plekken uitproberen en daarna dan kijken welke studeerplek voor jou het beste werkt.
Neem pauzes
Heb je moeite met studeren? En vind je het dan ook lastig om voor een lange tijd gemotiveerd te blijven? Het is belangrijk om niet continu te gaan studeren. Het studeren lukt even niet meer? Neem dan ook zeker genoeg pauzes in jouw planning op. Als je moeite hebt met studeren, lukt het je namelijk vaak niet om voor een lange tijd achter elkaar geconcentreerd te studeren. Door zo nu en dan pauzes te nemen, kun je er heel even tussenuit en kun je als het goed is daarna weer vol goede moed verder.
Maak tijd voor andere dingen
Het is natuurlijk belangrijk om genoeg uren per week te studeren om je deadlines te kunnen halen. Echter is het ook van belang dat je tijd maakt voor andere leuke dingen. Denk bijvoorbeeld aan het afspreken met vrienden of sporten. Dit is namelijk perfect als afleiding. Op deze manier ben je namelijk niet continu bezig met studeren, maar heb je ook nog leuke dingen op de planning staan.
Studeer samen indien mogelijk
Heb jij een klasgenootje die ook moeite heeft met studeren? Een van de beste tips om goed te studeren is om samen te studeren. Op deze manier heb je iemand met andere inzichten en dit kan jou helpen om de stof beter te begrijpen. Bovendien kan het zo zijn dat je gemotiveerder bent als je samen met iemand aan bijvoorbeeld bepaalde deadlines kunt werken.
Overhoor jezelf
Een van de beste tips om beter te studeren is om jezelf te overhoren. Door jezelf zo nu en dan vragen te stellen, is de kans groot dat je de stof beter en makkelijker opneemt. Ook kan het een goed idee zijn om oefententamens of andere oefenvragen te doen. Zo heb je er alles aan gedaan om de stof zo goed mogelijk tot je te nemen.
Een studiedip voorkomen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan namelijk gewoon zo zijn dat je geen zin of motivatie hebt om te studeren. Echter is het wel belangrijk dat je er zo veel mogelijk aan doet om jouw studiepunten toch binnen te slepen. Denk maar aan het einddoel: jij wilt die diploma. Hoe je beter kunt concentreren tijdens het studeren? Met bovenstaande tips kom je al een heel eind, dus houd deze goed in je achterhoofd als jij een studiedip de volgende keer wilt voorkomen.