Tips om een baan te vinden na je studie

Ben je bijna afgestudeerd en wil je direct het werkveld in? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte baan. Dit is een spannende uitdaging, want waarschijnlijk wordt dit je eerste fulltimebaan in je vakgebied. Maar hoe maak je het meeste kans om een baan te vinden na je studie? Wij helpen je op weg. In dit artikel geven wij je de beste tips om ervoor te zorgen dat jij jouw eerste baan binnensleept na het afstuderen!

Goede cv en motivatiebrief

Als je een nieuwe baan aan het zoeken bent, is een van de belangrijkste tips om geen sollicitatie te versturen zonder goede cv en motivatiebrief. Zonder een sterke cv en motivatiebrief ga je namelijk niet die toffe baan binnenslepen. Het is daarom verstandig om te beginnen met het maken van een goede cv. Zet hierop de belangrijkste ervaringen die je hebt opgedaan en som jouw kwaliteiten en vaardigheden op. Bij het opstellen van jouw eigen cv, kan het geen kwaad om er een of meerdere voorbeeld cv’s naast te hebben. Hiermee kun je inspiratie opdoen om jouw eigen cv perfect te maken.

cv

Naast een goede cv, is een goede motivatiebrief ook van heel groot belang. Hiermee maak je namelijk jouw eerste indruk. Een goede motivatiebrief bestaat uit verschillende belangrijke punten. Denk hierbij aan een sterke opening, een introductie, je ervaringen en waarom je zo graag bij dat bedrijf wilt werken. Ook hierbij is het verstandig om er voorbeeld motivatiebrieven bij te pakken. Neem deze teksten natuurlijk niet letterlijk over, want je wilt wel origineel blijven. Als een bedrijf heel veel sollicitaties krijgt, moet jij er met jouw cv en motivatiebrief nog maar even tussenuit zien te springen. Het is daarom belangrijk dat je hier echt goed de tijd voor neemt. Als je met een standaard cv en motivatiebrief een sollicitatie verstuurd, is de kans namelijk niet groot dat ze jou eruit pikken voor een sollicitatiegesprek. Wees origineel en laat merken wat voor toegevoegde waarde jij het bedrijf kan bieden.

Denk je jouw cv en motivatiebrief af te hebben? Laat deze dan altijd nog even checken door anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan familie en vrienden. Zij zien misschien nog enkele verbeterpuntjes of foutjes.

Selecteer leuke vacatures

Heb jij een studie gevolgd die best wel breed was? Dan kan je verschillende kanten op met solliciteren. Voordat je echt een sollicitatie verstuurd, is het daarom goed om voor jezelf te kijken welke richting je op wilt gaan. Ook zou je kunnen kijken naar vacatures bij bedrijven die je tof vindt. Door op zoek te gaan naar leuke vacatures en leuke bedrijven om te werken, krijg je voor jezelf een beter beeld over welke kant je op wilt. Dit maakt het sollicitatieproces makkelijker, want zo kun je ook al een aantal functies afschrijven. Op deze manier kun je gerichter zoeken en wordt het makkelijker om jouw eerste baan te vinden.

Af en toe zoeken is niet genoeg

Zo nu en dan even scrollen op een vacaturesite, dat gaat jou hoogstwaarschijnlijk geen baan opleveren. Als je net bent afgestudeerd, is het zaak dat je echt regelmatig bezig bent met een baan zoeken. Je wilt tenslotte voorkomen dat je na je studie aan geen baan komt. Selecteer een aantal bruikbare vacaturesites en ga echt op zoek. Hoe beter jij bezig bent met het zoeken naar vacatures en het versturen van sollicitaties, hoe groter de kans wordt dat jij binnenkort een mooie baan hebt binnengesleept.

Laat weten dat je op zoek bent naar werk

Een belangrijke tip als je het gevoel hebt geen baan te kunnen vinden na je studie, is om te netwerken. Laat anderen weten dat je op zoek bent naar werk. Misschien kan iemand anders in jouw omgeving je dan wel verder helpen. Je kunt het natuurlijk via mond-tot-mondreclame doen, maar sociale media helpt ook enorm bij het zoeken naar een baan. Denk bijvoorbeeld maar aan het platform LinkedIn. Dit platform is bedoeld om zakelijk te netwerken, dus maak hier zeker gebruik van. Je kunt hierop aangeven dat je werk zoekt of zelfs een berichtje plaatsen zodat anderen dit kunnen lezen. Er hoeft tenslotte maar één iemand tussen te zitten die jou wellicht aan een baan kan helpen. Proberen kan dus altijd!

Verstuur open sollicitaties

Heb je al een aantal sollicitaties op openstaande vacatures verstuurd, maar is er nog niets uitgekomen? Misschien ben je dan bang dat je geen baan kunt vinden na je studie. Geef echter niet na een paar sollicitaties op, want het sollicitatieproces naar een leuke baan kan nu eenmaal lang duren. Wat je daarom altijd kunt proberen, is open sollicitaties versturen. Kies een paar leuke bedrijven uit waar je graag zou willen werken. Je kunt een open sollicitatie versturen en laten merken dat jij dolgraag bij hen aan het werk wilt gaan. Gebruik hiervoor natuurlijk wel een andere motivatiebrief als wanneer je solliciteert op een betreffende functie. Bij een open sollicitatiebrief is het van groot belang dat je direct de aandacht trekt van de lezer. De kans is namelijk groot dat een bedrijf niet altijd zit te wachten op een standaard open sollicitatie. Probeer daarom direct de aandacht te trekken, zodat de werkgever iets in jou ziet en je wellicht uit kan nodigen voor een gesprek.

Hoewel het met solliciteren zeker ook wel eens kan tegenzitten, is het belangrijk dat je gericht blijft zoeken. Je wilt tenslotte wel een leuke baan vinden als het je eerste echte baan is. Houd deze tips goed in je achterhoofd bij het zoeken naar een baan na je studie, want hiermee kun je al een heel eind komen.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Sitemap