Thuis studeren in coronatijd: zo blijf je zo lang mogelijk productief

De maatregelen rondom het coronavirus hebben een grote impact op studeren. Vanwege deze maatregelen kiezen veel scholen en opleidingen ervoor om zoveel mogelijk online en thuis te doen. Van meetings tot presentaties en van tentamens en afstuderen tot studentenborrels: alles gebeurt tegenwoordig online. En dat is een flinke verandering voor studenten. Het studieleven gaat echter gewoon door, dus er moet nog steeds hard gestudeerd worden, en nu thuis. Maar hoe blijf je geconcentreerd en productief als je thuis moet studeren? En hoe zorg je ervoor dat je niet constant wordt afgeleid? Hoewel het best lastig kan zijn, zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om zo productief mogelijk thuis aan je studie te werken. Hoe je hiervoor zorgt, lees je in dit artikel.

Creëer een goede studeerplek

Studeren van thuis uit, misschien doe je dat het liefst vanuit je bed. Echter is dit niet zo’n goed idee. Om zo productief mogelijk te studeren, is het een goed idee om jouw eigen studeerplek te maken. Denk aan een bureau, goede stoel, laptop en wat overige studiespullen: zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt om te kunnen studeren op deze plek ligt. Een goede studeerplek is niet alleen goed voor de productiviteit, het is ook nog eens beter voor je gezondheid. De hele dag in je bed hangen is namelijk niet zo’n goed voorbeeld van een ergonomische houding. Dat kun je wel bereiken door achter bijvoorbeeld een bureau aan de slag te gaan.

Plannen, plannen, plannen

Moet je een presentatie, tentamen én portfolio in één week afhebben? Dan weet je dat jou een hoop te doen staat. En om al deze deadlines te kunnen halen, moet je echt gaan plannen. Stel voor jezelf een planning op, maar blijf altijd realistisch. Prop niet allerlei dingen op één dag, want de kans is groot dat je hier dan toch niet allemaal aan toe komt. Wat wel goed is om te doen, is op tijd beginnen en er bijvoorbeeld elke dag een bepaalde tijd aan werken. Als je geen planning voor jezelf opstelt als je thuis aan het studeren bent, is de kans minder groot dat jij alle deadlines met gemak haalt. Misschien denk je: ik doe het op het laatste moment wel. Dat hebben we vast allemaal wel eens gedacht, maar dan weet je ook dat dit natuurlijk geen goede oplossing is. In het algemeen lever je dan geen goede kwaliteit aan, en bestaat de kans dat je jouw opdrachten niet haalt. In dit geval zou je weer moeten herkansen, en kost het je uiteindelijk nog veel meer tijd. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: door te plannen ben jij in staat om je deadlines te halen en tegelijkertijd productiever bezig te zijn.

Ook als je weet dat plannen voor jou niet altijd werkt, is het verstandig om er in ieder geval voor te zorgen dat je jouw tijd goed verdeeld, en niet in de knoop komt. Begin op tijd, ook als je denkt dat je het wel binnen een bepaalde tijd kunt halen om te maken. Je wilt tenslotte wel je deadlines halen en kwalitatief goede dingen aanleveren.

Agenda

Beloon jezelf

Zoals we al eerder hebben vermeld, is het geen goed idee om jouw hele dag vol te plannen met taken. Op deze manier is de kans groot dat jij na een paar uurtjes veel minder productief bent. Het is tenslotte ook belangrijk om even tijd voor jezelf te nemen. Neem daarom dan ook pauzes op in je planning, of een uurtje dat je kan besteden aan je film, serie, of sport bijvoorbeeld. Studeren thuis is al niet voor iedere student prettig, dus je mag jezelf echt wel eens belonen voor al het harde werk dat je aan het doen bent. Zo heb je zo nu en dan wat afleiding en kun je er daarna weer goed aan de slag. Doordat je eventjes met wat anders bezig bent geweest, kun je jezelf daarna weer helemaal oppakken en goed geconcentreerd verder gaan aan jouw taken.

Zo min mogelijk afleiding

Dit is misschien wel het aller moeilijkste. Als je thuis aan het studeren bent, kun je tenslotte even vaker je telefoon pakken dan wanneer je gewoon in de les had gezeten. En dit geldt natuurlijk niet alleen voor je telefoon, ook zet je sneller de radio of tv aan, of ga je even snel wat anders doen. Echter is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor de opdrachten die jij moet doen voor je studie, want zo stel je het alleen maar meer uit. Om zo lang mogelijk productief te blijven tijdens het thuis studeren, is het dan ook goed om te zorgen voor zo min mogelijk afleiding. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat zeker. Probeer wanneer je aan het studeren bent echt even voor zo min mogelijk afleiding te zorgen. Dit doe je bijvoorbeeld door jouw telefoon even weg te leggen of de meldingen uit te zetten, je TV niet op de achtergrond aan te laten staan of niet steeds op je laptop tussendoor even op social media te scrollen. Als je dit wel doet, ben je continu afgeleid en kun je dus niet zo productief aan de slag. Om dit te voorkomen, zal je jezelf dus even helemaal moeten afzonderen. Uiteraard kun je enkele pauzes inlassen om weer op de hoogte gesteld te worden van je berichtjes.

Tegenwoordig moet je thuis studeren bij bijvoorbeeld opleidingen van het hbo en mbo, en ook bij de universiteit doet men het momenteel allemaal online. Het vergt flink wat veranderingen voor jou als student, en dat zal zeker niet altijd makkelijk zijn. Je wilt je studiejaar uiteraard wel goed afronden, dus ook op deze manier zal je er het beste van moeten maken. Hopelijk kun je met deze tips in je achterhoofd toch wat productiever blijven tijdens het studeren thuis.

 

Plaats een reactie

Sitemap