Thuis blijven wonen om een studieschuld te voorkomen?

Als student heb je niet langer recht op een basisbeurs en moet je dus meer lenen en/of bijverdienen. Studenten blijven ook langer bij hun ouders wonen om een studieschuld te voorkomen, zo blijkt steeds vaker. Wellicht is dit een reden om een mooie studiepot op te bouwen en uit te vinden of beleggen misschien iets voor je is.

De studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs is in 2015 veranderd. De basisbeurs is toen vervallen. Een leenmogelijkheid (het studievoorschot) vervangt sindsdien de basisbeurs en dit is een lening van de overheid tegen voordelige voorwaarden, zeker met de huidige lage rente.

Hoge studieschuld

Wie gaat studeren en niet meer bij zijn ouders woont, heeft ten minste EUR 1.000 per maand nodig om te studeren, te wonen en in andere primaire levensbehoeften te voorzien (bron: NIBUD). Een student kan ongeveer 1.000 euro per maand bij de overheid lenen en bouwt dan in 4 jaar een studieschuld op van EUR 48.000. Dit bedrag valt hoogstwaarschijnlijk velen malen lager uit als je bij je ouders blijft wonen.

Dat laatste blijkt volgens recente cijfers steeds vaker te gebeuren. Studenten blijven langer bij hun ouders wonen, omdat ze dan tijdens hun studie minder geld hoeven te lenen. Daardoor missen ze een deel van het ‘studentenleven’, maar het beeld van een torenhoge studieschuld doet menigen besluiten niet of pas later tijdens de studie op kamers te gaan. Puur vanwege de hoge studieschuld.

Hulp bij je studiekosten

Als je al in een vroeg stadium zou besluiten om je voor te bereiden op de studiekosten, zoals een stage in het buitenland. Dan kunt je hiervoor periodiek geld opzij leggen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Je zou maandelijks een klein gedeelte van het salaris van een bijbaantje kunnen inleggen en zo geleidelijk een flinke pot opbouwen. Let wel: beleggen is niet zonder risico en brengt kosten met zich mee die niet bij sparen voorkomen.

Beleggen als student voor of tijdens je studie

Door tijdig te beginnen met sparen en/of te beleggen zou je zonder of met minder schulden je studie kunnen doorlopen. Dit levert je veel voordelen op voor ná je studie. Wanneer je zonder schuld afstudeert, kun je wellicht – afhankelijk van de dan geldende voorwaarden – makkelijker een eigen woning kopen, en heb je geen of minder last van aflossingsverplichtingen op een studieschuld. Ben je nieuwsgierig naar beleggen? Bereken met een handige tool met welke inleg je een leuk bedrag kunt opbouwen. In veel gevallen kan het verstandig zijn om dit eerst met je ouders door te spreken.

Belangrijke informatie
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap