Studiekosten aftrekken bij de Belasting

Wat zijn de voorwaarden bij de Belastingdienst om studiekosten af te trekken? Onder studenten bestaat hier veel onduidelijkheid over. Wij zochten het voor eens en voor altijd uit. 

Belastingaangifte doen

Iedereen boven de 18 jaar mét een bijbaan moet in ieder geval ieder jaar Belastingaangifte doen. Dit gebeurt altijd in maart en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De meeste gegevens zijn namelijk al door de werkgever ingevuld. Als werknemer draagt je ongemerkte iedere maand geld af aan de Belastingdienst. Maar als je onder een bepaald bedrag komt hoeft je dit niet af te dragen. Hier lees je meer over Belastingvrij bijverdienen als student.

Aftrekposten bij de Belastingaangifte

In sommige gevallen heb je recht op vermindering van deze belastingkosten door aftrekposten. Deze vermindering wordt niet automatisch uitgekeerd door de Belastingdienst. Jij moet dit zelf aftrekken van de totale belastingkosten die jij moet betalen. In het verleden was het voor studenten mogelijk om al je studiekosten af te trekken als aftrekpost.

Laten we je geen valse hoop geven. Als student in het huidige leenstelsel zijn studiekosten bijna nooit aftrekbaar bij de Belastingdienst. Je mag bijvoorbeeld geen studiekosten aftrekken als je recht hebt op studiefinanciering. Dit bestaat uit een studentenreisproduct, een aanvullende beurs of een lening bij DUO. Ook als je hier wel recht op hebt, maar het niet hebt aangevraagd kun je de kosten voor studie niet aftrekken bij de Belastingaangifte.

Studie kosten aftrekken bij de Belastingaangifte

In sommige gevallen mag je de kosten wel aftrekken. Helaas gelden deze voorwaarden voor weinig studenten in Nederland. Je mag studiekosten aftrekken als:

  • Je recht hebt op een Levenlanglerenkrediet
    • Je komt hier vaak voor in aanmerking als je geen recht hebt op reguliere studentenfinanciering (studentenreisproduct, aanvullende beurs en een mogelijkheid tot lenen bij DUO).
  • Je volgt een studie naast je baan. Dit betekent dat de studie gevolgd wordt vanuit een baan. Het mag geen studie voor een hobby of bepaalde interesse zijn. Het doel van de studie is je werk verrijken of verbeteren.
  • Je valt nog onder het ‘oude’ leenstelsel. Dit betekent dat je vóór september 2015 bent gestart met een studie.

Heb je recht op aftrekposten? Wat mag je dan precies aftrekken? Nou, je mag alleen het noodzakelijke aftrekken. De drempel voor deze aftrekpost is 250 euro. Dit betekent dat je dit bedrag dus zelf moet betalen. Alle kosten daarboven mag je aftrekken indien je daar recht op hebt. De grens is 15.000 (!) euro per persoon per jaar. Voorbeelden van noodzakelijke kosten zijn:

  • Collegegeld
  • Studieboeken
  • Promotiekosten
  • Online cursussen of programma’s
  • Kosten voor EVC-procedures.

Kosten die je niet mag aftrekken:

  • Gemaakte reiskosten
  • Kosten voor een laptop die je gebruikt voor studie
  • Kosten voor een woning
  • Ziektekosten

Wil je precies weten wat je mag aftrekken? Vul dan de online belastingaangifte in op de website van de Belastingdienst.

Studiekosten aftrekken met het STAP-budget

De verwachting is dat deze regeling in 2021 zal verdwijnen en vervangen zal worden door het STAP-budget (STimulans ArbeidsmarktPositie). Dit is een soort regeling die je krijgt als je naast je werk een studie wilt volgens of een certificaat wilt behalen. De vergoeding die je hier voor krijgt zal direct betaald worden aan de school of opleidingsinstelling. Ook bij deze regeling wordt er bekeken of je al recht hebt op andere vergoedingen zoals studiefinanciering. De vergoedingen zullen per persoon ongeveer tussen de 1.000 en 2.000 euro uitkomen. Helaas zijn de voorwaarden voor de regeling op dit moment nog niet openbaar gemaakt. Wel is bekend dat iedereen in principe een beroep kan doen op dit budget. Ook jij als werkzoekende net na je studie bijvoorbeeld.

Lees ook: Wat is loonheffingskorting voor studenten? 

Plaats een reactie

Sitemap