Studeren in coronatijd: dit zijn de beste tips

Al een lange tijd hebben we te maken met de maatregelen rondom het coronavirus. Dat betekent voor studenten dat er geen fysiek onderwijs wordt gegeven en alles online plaatsvindt. Van meetings en projecten tot tentamens: alles gebeurt online. Als je hier al een tijd mee te maken hebt, is de kans aanwezig dat je liever gewoon weer fysiek naar school toe gaat. Toch is het nog niet zeker wanneer dit weer kan gebeuren. Studeren in coronatijd is lastig, maar we moeten er samen doorheen zien te komen. Heb jij steeds minder motivatie om te studeren in coronatijd? Wij geven je wat tips om er als student in deze tijden toch het beste van te maken!

Zorg dat je een ritme blijft houden

Hoe lastig het misschien ook is, om toch succesvol je opdrachten voor je studie af te ronden is het van belang om een ritme te blijven aanhouden. Als je een ritme aanhoudt, creëer je namelijk structuur en regelmaat. Op deze manier wordt het makkelijker om gefocust te blijven en aan je studie te werken.

Maak een dagindeling

Een van de beste tips voor studeren tijdens corona is om een dagindeling te maken. Doe dit dan ook echt iedere dag. Schrijf alles op in deze dagindeling. Niet alleen het contact met je studiegenootjes, de opdrachten of de portfolio’s, maar ook je pauzes, sportsessies en ga zo maar door. Wanneer je een dagindeling maakt, heb je alles helder voor jezelf geschetst. Omdat je ook rekening hebt gehouden met andere activiteiten naast het studeren, weet je precies hoeveel tijd je waaraan kunt besteden. Probeer wel altijd om realistisch te plannen. Als je stiekem toch al weet dat het een onmogelijke taak wordt, heeft het weinig zin om dit op te nemen in je dagindeling.

Creëer je eigen studieplek

Om goed te kunnen studeren tijdens corona, is het van belang dat je een eigen studieplek creëert. Dit zorgt er namelijk voor dat je vrije tijd en studeren beter van elkaar gescheiden kunt houden en minder snel afgeleid bent. Een van de beste tips voor thuis studeren is om een stevig bureau met goede bureaustoel aan te schaffen. Wellicht heb je deze al, dat is mooi meegenomen. Als je een goed bureau en lekkere stoel hebt, kun je op een ergonomische manier gaan studeren. Het zorgt er ook voor dat je productiever te werk kunt gaan en minder snel last krijgt van lichamelijke klachten.

Studieplek

Behoud je sociale contacten

In coronatijd is het natuurlijk lastig om bij anderen op bezoek te gaan. Omdat alles online gebeurt, kan het daarom lastiger zijn om je sociale contacten te onderhouden. Toch is het wel belangrijk dat je dit doet. Sociale contacten zijn belangrijk en kunnen een positief effect hebben op jou als persoon. Denk bij je sociale contacten aan je studiegenootjes, maar ook aan je vrienden en vriendinnen. Op deze manier voel je jezelf minder eenzaam en krijg je wellicht weer meer motivatie om aan de slag te gaan met studeren.

Maak tijd voor leuke dingen

In coronatijd kun je natuurlijk maar weinig ondernemen. Dit is flink balen, zeker als jij normaal gesproken iemand bent die er graag op uit gaat. Toch is het ook van belang in coronatijd dat je tijd maakt voor leuke dingen. Je studie is uiteraard belangrijk, maar je kunt niet hele lange dagen alleen maar bezig zijn met je studie. Dit is namelijk vaak niet bevorderlijk voor jouw productiviteit. Bij het plannen van leuke dingen in coronatijd kun je denken aan het organiseren van online borrels, thuis sporten, serie kijken en ga zo maar door.

Blijf goed voor jezelf zorgen

De coronatijd is waarschijnlijk niet je makkelijkste tijd als student. Het is namelijk allemaal even anders als je gewend bent. Toch is het altijd belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, ook in deze tijden. Eet voldoende, drink genoeg en zorg ervoor dat je een goede nachtrust hebt. Goed voor jezelf zorgen heeft namelijk een positieve invloed op je stemming. Zeker als je al moeite hebt met thuis studeren, is deze tip van groot belang. Let altijd goed op jezelf!

Als student zal je vast ook wel eens tegenslagen hebben in deze tijden. Het is namelijk heel anders studeren dan normaal. Hoewel we waarschijnlijk nog wel een tijdje online zullen studeren door corona, is het hopelijk binnenkort weer meer mogelijk om fysiek onderwijs te volgen. Tot die tijd is het belangrijk dat je aan jezelf blijft denken, goede planningen maakt en je sociale contacten behoudt. Dan kom je die coronatijd als student vast door, hoe moeilijk dat af en toe ook kan zijn!

Plaats een reactie

Sitemap