Studeren in België

Studeren is duur. Nederland is één van de duurste Europese landen om te studeren. Om deze reden trekken veel Nederlandse studenten de grens over naar Belgische steden zoals Gent of Antwerpen. Het collegegeld is in België veel minder en het onderwijs is van goede kwaliteit. Toch zijn er ook enkele verschillen tussen studeren in België en studeren in Nederland. Wij zetten ze op een rijtje! 

Studeren in België

Veel studenten die aan een tweede studie willen beginnen overwegen om naar België te gaan. Maar ook voor studenten die nog aan hun eerste studie moeten beginnen, wordt het steeds interessanter om in Vlaanderen te studeren. Deze studenten krijgen namelijk vanaf september 2015 geen studiefinanciering meer. Het collegegeld is ons land bijna 2.000 euro per jaar. In België is dit volgend schooljaar ongeveer € 900. Vorig was dit nog maar € 619,- per jaar. Helaas is dit bedrag met meer dan 30% verhoogd door de vele bezuinigingen in het Belgische onderwijs.

Studie volgen in België

Het Vlaamse onderwijs lijkt veel op het Nederlandse. Het kent een systeem van hogescholen en universiteiten en een bachelor-masterstructuur. Voor alle bacheloropleidingen heb je een vwo-diploma of een hbo-propedeuse nodig. In Nederland moet je je bij veel studies eerst inschrijven voor een loting. In België is dit niet het geval en kun je meteen beginnen met een studie. Wel kan het zijn dat je een examen moet afleggen voordat de studie begint.

Een studentenkamer

België is over het algemeen redelijk goedkoop met huisvesting. Je betaalt ongeveer tussen de 250 en 350 euro voor een ‘kot’. De huisvesting die universiteiten en hogescholen aanbieden, is meestal nog goedkoper. Op easykot vind je ruim 50.000 studentenkamers in onder andere Antwerpen, Gent en Brussel.

Reizen naar het thuisfront

Als je in België studeert, wil je natuurlijk af en toe je ouders en vrienden in Nederland bezoeken. Een treinritje naar Nederland hoeft niet duur te zijn. Tot 26 jaar krijgen alle studenten 35% korting op een treinkaartje naar en van België. Heb je een Ov-kaart in Nederland? Dan krijg je 40% korting. Een retourtje Antwerpen – Amsterdam kost dan maar € 20,50! Voor meer informatie kijk op NS international.

Lees ook: Stage lopen binnen en buiten Europa

2 gedachten over “Studeren in België”

 1. Geachte heer/ mevrouw

  Ik studeer in Nederland in het MBO Onderwijs, en heb Nieveau 2 Diploma gehaald, ik wil in belgie gaan wonen en studeeren maar ik snap niet hoe is daar met studeren en welke onderwijssysteem past bij mij.

  ik heb naast de mbo nieveau 2 diploma, heb ik ook Havo 4 diploma en ik ben 21 jaar oud, , graag wil ik informatie krijgen over naar welke onderwijs syteem past bij mij.

  Met vriendelijke groet ,
  Ibrahim Radwan

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap