Steeds meer studeren zijn zich bewust van de gevaren voor gehoorbeschadiging. Toch bleek uit eerder onderzoek van Zilveren Kruis dat studenten niet of nauwelijks beschermende oordopjes dragen.
Tijdens het uitgaan in een club of op een festival staat de muziek in de meeste gevallen veel te hard. Uit het onderzoek blijkt dat 76% van de ondervraagde jongeren weet dat de kans op gehoorbeschadiging aanwezig is. Desondanks gebruikt 72% nooit oordoppen tijd het uitgaan. De aanhoudende ‘piep’ na een feestje wordt dan ook veel genoemd. Deze piep verdwijnt meestal de volgende dag vanzelf weer. Dit is waarschijnlijk de reden dat deze groep geen gehoorbescherming draagt.
Bewust van gehoorbeschadiging met oordopjes
Een piep of ruis in je oren kan ontstaan nadat je lange tijd in een ruimte hebt gestaan met geluiden harder dan 103 decibel. Het is niet zo dat je oren dan meteen onherstelbaar beschadigd zijn. Dit kan wel gebeuren als dit keer op keer gebeurt. Het is daarom belangrijk om bewust van gehoorbeschadiging te zijn en oordopjes te dragen. Gelukkig steekt de gehoorbescherming van vandaag de dag niet meer ‘meters’ uit je oor, kun je je vrienden prima verstaan en zijn ze vaak zwart, wit of doorzichtig van kleur. Ook blijft de kwaliteit van de muziek 100% hetzelfde. Alleen het volume wordt gedempt, zodat je geen gehoorbeschadiging oploopt.
Wat de beste festivals oordopjes zijn? Dit kan per persoon verschillen. De meeste gehoorbescherming is kegelvormig en moeten diep in de gehoorgang ingebracht te worden. Gemiddeld betaal je 10 tot 15 euro voor goede kwaliteit oordopjes. Tip: op veel festivals zijn tegenwoordig oordopjes te verkrijgen. Als je nog geen oordopjes hebt, kun je deze dus op de dag zelf nog aanschaffen.
Niet alleen voor gehoorbeschadiging
Veel studenten wonen midden in de stad. Voordelen: alles is op loopafstand en er is altijd wat te doen. Nadelen: altijd omgevingsgeluiden en schreeuwende medestudenten onder je raam. Dit kan er voor zorgen dat je minder goed en diep in slaap valt. Dit kan er weer voor zorgen dat je minder uitgerust wakker wordt. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om ‘s nachts oordopjes te gebruiken. Een goed voorbeeld: Alpine SleepSoft. Deze oordopjes dempen storende geluiden en verbeteren je nachtrust.
Oordoppen zijn ook goed te gebruiken:
- Tijdens het zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën of wakeboarden. Oordopjes beschermen je oren tegen water.
- Tijdens het studeren. Oordopjes kunnen bijdragen aan een betere concentratie of zorgen voor het buitensluiten van externe prikkels.
- Als een bedpartner snurkt. Niets zo vervelend als hard gesnurk als je wilt slapen. Met oordopjes sluit je dit geluid gelukkig makkelijk buiten.
- Als je gaat klussen in je nieuwe studentenkamer.
- In een druk studentenhuis. Terwijl jouw huisgenoten verder feesten, val jij lekker rustig in slaap.
Lees ook: Zomerbaan: werken op festivals