Studenten betalen te veel huur

Drie op de vier studenten betaalt te veel huur! Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond. Niet heel verrassend blijkt dat de huurprijzen in Amsterdam soms wel 150 euro te hoog zijn. In Utrecht is dit gemiddeld 100 euro en in Zwolle en Leiden ongeveer 70 euro. Betaal jij ook te veel huur?

De Landelijke Studenten Vakbond heeft een website waarop studenten kunnen checken of de huur wel klopt. Bekijk www.checkjekamer.nl. Aan de hand van vragen (wat is de oppervlakte, met hoeveel anderen deel je de badkamer, heb je een eigen keuken?) kunnen ze de juiste huurprijs berekenen. Hieruit zal blijken hoeveel euro’s je per maand te veel betaald!

Je betaalt te veel huur

Het is vaak lastig om bij de huisbaas aan te kloppen en te eisen dat je huur omlaag moet. In de grote steden zijn de kamers schaars en studenten zijn vaak bang dat ze uit hun kamer worden gezet (voor jou 10 anderen) wanneer ze de té hoge huurprijs aanklagen. Toch is het noodzakelijk om bezwaar te maken, het kan immers meer dan 100 euro per maand schelen! Wijs de huurbaas op de wettelijke huurprijs en eis volgens dat de huur omlaag gaat. Wanneer de huurbaas niet mee werkt kun je gratis je gelijk halen bij de huurcommissie. Het bedrag dat je te veel hebt betaald, kan je tot 6 maanden met terugwerkende kracht terug vorderen!

Duurste studentensteden

Deze steden vormen de top 5 van steden die het meest afwijken van de wettelijke puntenhuur:

  1. Stipt op nummer één Amsterdam. Hier betaal je gemiddeld 138,12 euro per maand te veel. In 2015 betaalde bijna 90 procent van de studenten te veel voor hun kamer. Dat is het hoogste percentage van Nederland.
  2. De gemiddelde huurprijs in Utrecht is 341,47 euro per maand. Een student betaalt maandelijks gemiddeld 102,15 euro te veel.
  3. In Leiden betalen 4 op de 5 studenten te veel: gemiddeld 73,70 euro per maand.
  4. In Zwolle betaal je voor een studentenkamer gemiddeld 71,38 euro per maand te veel.
  5. De gemiddelde huurprijs is in Den Bosch 329,16 euro en de gemiddelde afwijking van het puntensysteem is 68,44 euro.

In slechts twee van de 17 onderzochte steden betaal je niet te veel: Enschede en Wageningen.

te-veel-huur

Bron: lsvb

Plaats een reactie

Sitemap