Na vele maanden zoeken heb je eindelijk je droomkamer gevonden! Maar voordat je het weet, berekent de makelaar torenhoge kosten voor het vinden van jouw droomkamer. Vooral in grote steden waar de kamers schaars en duur zijn, worden vaak hoge bemiddelingskosten aan studenten doorberekend.
Studenten betalen te veel bemiddelingskosten
Volgens de wet mag een makelaar geen kosten in rekening brengen tenzij de kamer verhuurd wordt. De kosten moeten in verhouding zijn met het werk dat de makelaar heeft verricht en met de huurprijs van de kamer. Voor één kamer bezichtiging en het ondertekenen van het huurcontract kan en mag de makelaar geen 400 euro rekenen. Een redelijke prijs ligt dan ongeveer tussen de 50 en 100 euro. Veel studenten durven er nauwelijks tegenin te gaan.
Een bemiddelingsbureau of makelaar mag kosten in rekening brengen bij een huurder als de stappen zijn doorlopen zoals voorgeschreven door de wet. Er moet sprake zijn van:
- een opdracht gegeven door de huurder om een bepaalde huurwoning te vinden.
- een passende woning die aan de huurder aangeboden wordt.
- een vergoeding die redelijkerwijs gevraagd mag worden voor de geleverde diensten.
Tevens mag een makelaar niet van twee walletjes eten en dus geen huur vragen aan de huurder én verhuurder. Als de verhuurder aan de makelaar opdracht geeft om een geschikte huurder te vinden, mag hij alleen bemiddelingskosten rekenen aan de verhuurder en niet aan de huurder.
Bemiddelingskosten terugvragen
Als je denkt dat de bemiddelingskosten die je betaald hebt voor je studentenkamer niet terecht zijn, blijkt het lastig om je gelijk te halen. Om het probleem aan te pakken hebben de LSVb en de Nijmeegse studentenvakbond AKKU de handen ineen geslagen. Studenten die denken dat ze te veel betaald hebben, kunnen hun beklag doen op het platform van AKKU. Deze hulp is gratis. Mocht je een rechtszaak aan willen spannen dan kost dat wél geld: minimaal 200 euro griffiekosten.
Bron: Kassa.nl