Stagelopen op afstand: hoe werkt dat?

Honderden studenten zijn door de coronacrisis niet meer toegekomen aan een stage. Zo zijn veel studenten hun stageplek kwijtgeraakt en hadden andere studenten weer weinig kans op een leuke stage. Dit is natuurlijk flink balen, want een stageperiode hoort ook een leuke en leerzame tijd te zien. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus hebben veel studenten ervoor gekozen om hun stageperiode uit te stellen. Wil jij geen studievertraging oplopen en toch graag dit jaar een stage doen? Dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor stagelopen op afstand. Wat is dit precies en hoe gaat jouw stageperiode er in dit geval uitzien? En wat zijn de voor- en nadelen van een stage op afstand? Wij helpen je op weg en bespreken het in dit artikel.

Wat is stagelopen op afstand?

Stagelopen op afstand betekent dat je de stage zelfstandig uitvoert vanuit huis. Hierom wordt deze stage ook wel een online of digitale stage genoemd. Stagelopen of afstand betekent dus dat je niet ergens op kantoor aanwezig bent om je stage te doen. Dit is normaal gesproken natuurlijk wel het geval, want dan loop je mee in een bedrijf. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is dit echter momenteel niet mogelijk. Stagelopen op afstand betekent dus dat je thuis zelfstandig aan de slag gaat en vaak overlegt met andere collega’s via een online meeting. Ook het sollicitatieproces naar de stage toe zal online plaatsvinden. Het is wellicht iets heel anders dan je gewend bent om alles online te doen, maar je hebt hierdoor nog wel de mogelijkheid om jouw stage af te ronden.

Hoe ziet de stage eruit?

Het is natuurlijk afhankelijk van het bedrijf waar je stageloopt hoe de stage er precies uit te komt zien. Het betekent echter niet dat wanneer je jouw stage vanuit huis doet, je minder hoeft te doen. Je dient tenslotte jouw stage nog steeds succesvol af te ronden om jouw studiepunten te behalen. Je kunt verwachten dat wanneer je stageloopt op afstand, alles online geregeld moet worden. Denk aan wanneer je een vraag hebt, een collega nodig hebt voor hulp, een meeting, overleg: noem het maar op. Alles gebeurt online. Dit kan soms best vervelend zijn, zeker als je bijvoorbeeld even snel hulp van iemand nodig hebt. Hoewel het vooral in het begin best wennen kan zijn om je stage online te doen, went dit na een tijdje ook wel weer.

Video meeting

Voordelen stage op afstand

Een groot voordeel van een stage op afstand is dat je echt op zoek kunt gaan naar jouw droomstage. Ook als dit betekent dat dit stagebedrijf heel ver van jou weg is gevestigd. Nu je tijdens je stage toch alles online moet doen, hoef je namelijk niet fysiek aanwezig te zijn op kantoor. Je kunt deze mogelijkheid dus grijpen om echt op zoek te gaan naar jouw droomstage bij een tof bedrijf.

Een ander voordeel van een stage op afstand is dat je veel nieuwe online vaardigheden opdoet. Denk bijvoorbeeld aan het werken met online software en andere belangrijke online tools. Deze vaardigheden komen goed van pas op je cv en zal je in de toekomst zeker nog eens vaker nodig hebben.

Iets dat ook positief is aan stagelopen op afstand is het feit dat je geen studievertraging oploopt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je stage uit te stellen naar volgend jaar, in de hoop dat het dan wel kan. Echter heb je in dit geval wel vaak studievertraging en dit is uiteraard niet fijn. Om toch jouw stage te kunnen afronden en je punten te behalen, is stagelopen op afstand een prima optie.

Nadelen stage op afstand

Waar de ene student het misschien fijn vindt om alles vanuit huis te doen, vindt de andere student dit juist weer een nadeel. Stagelopen is tenslotte toch een belangrijke fase van jouw studie. Het is een hele leerzame ervaring om ergens op kantoor een stage te doen. Als je een stage doet op kantoor werk je op een levendige plek met verschillende collega’s. Ook de borrels en feestjes binnen het bedrijf zorgen ervoor dat er een leuke sfeer ontstaat wanneer je stageloopt op kantoor. Je groeit zo namelijk mee met de cultuur binnen een bedrijf. Dit loop je dus allemaal mis als je een stage moet doen op afstand.

Breekt bij jouw studie bijna de stageperiode aan? Dan wordt het tijd voor jou om te beslissen of je een stage gaat doen op afstand of dat je jouw stage uitstelt. Als jij echter geen enkele moeite hebt met thuiswerken, geen studievertraging op wilt lopen en je studiepunten binnen wilt slepen, is stagelopen op afstand zeker een prima keuze. Het is dan wel iets anders dan normaal, maar naar mate de tijd vordert wen je hier ook weer aan.

Plaats een reactie

Sitemap